Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Може ли втечненият газ да реши енергийната криза в Европа?

Русия е най-големият доставчик на газ за Европа и няма достатъчни количества, които да замени тези доставки

Може ли втечненият газ да реши енергийната криза в Европа?

Снимка: Qilai Shen, Bloomberg

Западът се подготвя за евентуална ескалация на конфликта между Русия и Украйна, което за Европа може да означава спиране на доставките от природен газ, пише в коментар Ройтерс. Като вариант от администрацията на американския президент Джо Байдън обсъждат възможността за увеличаване на доставките от втечнен газ.

Засега няма индикации, че доставките на руския газ по газопроводите намаляват.

Но възможно ли е втечненият газ да реши енергийната криза на Европа и да замени доставките на руския природен газ? Отговорът на този въпрос засега е, че няма достатъчно втечнен газ, който да замени тръбния руски природен газ. И не става въпрос само за САЩ - най-големите производители на втечнен газ в света към момента предлагат максимално възможните количества на пазара.

Тоест допълнителни количества няма, а за да бъдат осигурени нуждите на Европа ще се наложи пренасочване на танкери, които вече пътуват към своите дестинации или са в процес на подготовка за пътуване.

Още по темата

В миналото промяна на маршрута в движение се е случвало неведнъж, водено основно от цената - последният пример е през декември 2021 година, когато високата цена в Европа привлече втечнен газ, предназначен за Азия. Но все пак могат да се пренасочват малък обем товари, защото обикновено танкерите са предназначени за енергийни централи или за индустрията.

В някои случаи могат да се сключат и дългосрочни договори за доставка при такива обстоятелства, но в повечето случаи става дума основно за диверсификация на част на доставките, а не за пълна замяна на доставчика.

Русия е най-големият доставчик на природен газ в Европа. В момента Белият дом опитва да идентифицира всички възможни свободни количества неруски газ, които могат да бъдат доставени в Европа, посочва още Ройтерс.

Обикновено втечненият газ се купува от компании, които работят в държави, търсещи диверсификация на енергийните източници и отказ от въглища. Трите най-големи купувачи на американския газ през 2020 година са Китай, Япония и Южна Корея. През миналата година трите най-големи доставчика на втечнен газ са Австралия, Катар и САЩ. Те са извършили повече от половината доставки и работят на почти максимален капацитет.

Очакванията са, че през 2022 година доставките ще бъдат едва около 1/8 от потреблението, тоест основната част от природния газ все още се доставя през газопроводи.

Реално да напълниш танкер с втечнен газ не е толкова лесно, колкото е с петрол. Изграждането на нови съоръжения за втечняване и регазификация на природния газ отнема между 2 и 4 години. В момента в строеж е само един терминал - в Луизиана, който може да влезе в експлоатация през 2022 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
преди 3 месеца
"шистова революция" нещо не се споменава напоследък ...
0
 
5
 
9
0pk до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Тъъъъй ли, от кога се оказа така? Откак се разбра, че без него ще умрат повече отколкото от него? :D Ми тогава обаждай се на твойте хора да спират санкциите към СП2 и да плащат компенсации на пострадалите :D
6
 
1
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Оказа се че природният газ е обикновена суровина, а не геостратегическо оръжие. В москва ще трябва да се съобразяват с реалиите в света. Изгубиха още една битка.
5
 
2
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Еви-учи, еви-учи, нито се наевавате, нито се научавате!
5
 
1
 
6
преди 3 месеца
Стига сте се пънали.Газ по света пълно, към момента може и да няма налична достатъчно инфраструктура за износ на втечнен, по простата причина че до преди година газта беше без пари(и скоро вероятно пак така ще стане)Но ако случайно все пак се задържи по-висока цена ,до 2025 година само Катар ще има още 50% по-висок капацитет за износ на втечнен газ спрямо сега.

Още от Европа
Чуждестранните резерви на Турция са намалели с 4,8 млрд. долара за седмица