Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Молбите за международна закрила в ЕС се увеличават през юли

По около 456 хил. заявления се очаква първоинстанционно решение, още толкова са решенията в процес на обжалване или преразглеждане

Молбите за международна закрила в ЕС се увеличават през юли

Снимка: архив Ройтерс

През юли 2019 г. месечният брой молби за международна закрила, подадени в държавите от Европейския съюз (ЕС) плюс Норвегия и Швейцария, е почти 62 900, показват данни на Европейската комисия (ЕК).

Това представлява увеличение на молбите спрямо юни с 26%.

Броят на подадените молби е по-висок спрямо юли 2018 г. (59 375) и приблизително същият в сравнение с юли 2017 г. (62 040).

От началото на годината в ЕС са подадени около 400 500 заявления, което е с 11% повече в сравнение със същия период на 2018 г. През всички месеци се отчитат ръстове, което предполага, че исканията за международна закрила се връщат на нивата от 2017 г.

Все пак броят на моблите е драстично по-нисък, отколкото по време на миграционната криза през 2015-2016 г. През юли 2016 г. в ЕС и Норвегия и Швейцария бяха регистрирани почти 122 хил. заявления.

Сирийци, афганистанци и венецуелци са подали една четвърт от всички молби. В топ 10 на страните на произход през юли са още Ирак, Пакистан, Турция, Колумбия, Иран, Нигерия и Албания. Гражданите на тези десет държави (плюс огромното мнозинство от първите 40 гражданства) са подали повече молби, отколкото през юни, особено граждани от Турция, Пакистан, Сирия, Афганистан и Ирак.

В сравнение с юни рязко нарастват заявленията от граждани на страни, които се нуждаят от виза за влизане в ЕС, отбелязва Комисията. Една четвърт от кандидатите, обаче, са от държави с либерализиран визов режим.

Успоредно с подадените молби се отчита увеличение и на първоинстанционните решения, издадени от националните органи на държавите от ЕС. Издадени са почти 51 хил. решения, което е едно от най-високите нива през изминалата година и с 22% повече спрямо юни. Повече от една трета (35%) от всички първоинстанционни решения през юли предоставят статут на бежанец или субсидиарна закрила.

Към края на юли по около 456 хил. заявления се очаква първоинстанционно решение. Подобен е броят и на решенията в процес на обжалване или преразглеждане.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса