IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът на истината за еврозоната - през септември

След лятната ваканция на европейските политици ще трябва да се вземат редица важни решения в кратки срокове

10:40 | 30.07.12 г. 6
Моментът на истината за еврозоната - през септември

През последните няколко години Европа премина през няколко поредица от изключително тежки моменти, но септември се очертава да бъде особено критичен месец, тъй като инструментите на политиците за спасяването на еврото почти свършиха, пише Ройтерс.

Без значение дали е криза, или не е криза, повечето европейски политици излизат в отпуск през август. Когато се върнат на политическата сцена през септември, те ще трябва да вземат редица важни решения в кратки срокове.

Първо, през септември се очаква германският конституционен съд да вземе решение за постоянния спасителен фонд на еврозоната. Второ, в Холандия ще се състоят предсрочни избори. Освен това Гърция се очаква да направи опит да предоговори условията спасителната програма, а крайното решение ще бъде взето след преценка дали данъкоплатците от еврозоната не страдат от твърде големи загуби заради заемите за Атина.

И накрая – черешката на тортата: държавите от еврозоната трябва да помогнат на Испания и Италия, за да предотвратят колапс на икономиките им, или да измислят план за действие ако все пак някоя от двете държави наистина колабира.

Ако Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната и 12-та в света, изгуби достъпа си до пазарите, следващата държава в риск е Италия - третата по големина икономика в еврозоната и член на Г-7.

Спасяването на Испания обаче ще струва на европейския валутен блок два пъти повече, отколкото струваше финансовата подкрепа за Ирландия, Португалия и Гърция, взети заедно. Икономиката на Италия пък е два пъти по-голяма от тази на Испания.

Европейският съюз вече се съгласи да отпусне заем в размер на 100 милиарда евро за спасяването на испанските банки. Миналата седмица се появиха спекулации, че Мадрид е обсъждал с Берлин пълен спасителен план на стойност 300 милиарда евро, ако разходите за обслужване на испанския дълг не намалеят. Испанското правителство естествено отрече информациите.

Еврозоната в момента не разполага с достатъчно средства, за да подкрепи Испания и Италия при нужда. Гърция пък изостава с осъществяването на реформите, необходими за подобряването на финансовото й и икономическо здраве. Затова Атина вероятно ще се нуждае от повече време, а може би и от още пари, за да намали дълга си и да приведе бюджетния си дефицит в определените за „здравословни“ европейски рамки.

Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Нека да си го кажем направо: кризата в Европа все още не е започвала истински и до сега само я карат като в гърция а в БГ тя не си е отивала никога и надали ще си тръгне някога, но от септември, когато свършат отпуските и Брюкселските бюрократи почнат да отмиват летния си тен та тогава може да е страшно...за всички, даже и за ония зад голямата вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Е как така ЕЦБ ще финансира покупката на облигации пък това няма да доведе до инфлационен натиск. Това е пълна глупост, естествено, че ще има инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Номерата на БГ политиците са също толкова плоски колкото и на тези от останалия свят. Хубаво е че БГ народът е загубил доверието си в политиците и може ясно да види ситуацията.От коментарите миналата седмица видях, че много хора в БГ виждат че 'еуфорията' от миналата седмица е прах в очите. Това е много добре! Важното е сега всеки да вземе правилните предпазни мерки, за това което ще става септември!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Къде е "ЕУФОРИЯТА" от миналата седмица? Няма ли кой да крепи еврото, или първо отпуските и после ще се мисли. Хората се отчетоха с по едно изказване миналата седмица преди да тръгнат за почивка, щото с тази ниска стойност на еврото няма да им е изгодно при обмена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още