IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монтбур: Франция национализира като САЩ, Германия и Великобритания

Национализирането е съвременна и пригодена към настоящата криза стратегия, заяви френският индустриален министър

16:50 | 30.11.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арно Монтбур. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Арно Монтбур. Снимка: Архив Ройтерс

Френският министър на индустриалното възстановяване Арно Монтбур, който заяви, че индийската компания ArcelorMittal трябва да напусне страната, каза пред CNBC, че правителството просто действа като американския президент Барак Обама.

„Барак Обама национализираше. Германците национализират. Всички държави национализират. Бих отбелязал също, че британците национализираха шест банки“, каза Монтбур след среща с профсъюзите в Париж. Той вероятно има предвид поемането на затруднените автопроизводители от американското правителство в началото на финансовата криза.

През миналата седмица министърът предизвика полемика с изявлението си, че ArcelorMittal, която е наела близо 20 000 души във Франция, трябва да напусне страната, след като от компанията съобщиха, че ще трябва да затворят единия от заводите си там. Впоследствие френското министерство обяви, че може да национализира въпросния завод с подкрепата на неназован бизнесмен.

Новината припомни национализационната вълна от началото на 80-те години на ХХ век, предизвикана от бившия президент от Социалистическата партия Франсоа Митеран.

Монтбур обаче отхвърли сравненията с тази епоха. „Това е много добър сигнал към инвеститорите. Национализирането се очертава като много съвременна мярка. Особено когато национализираш не само загубите, но и печалбите, когато създаваш публично-частни партньорства. Това е нашата стратегия“, каза Монтбур.

„Стратегията, която развиваме, е изключително съвременна и пригодена към настоящите кризисни времена. Това е начин да накараме икономиката да работи в интерес на индустрията, а не просто да помагаме на финансовия сектор“, добави той.

Той отказа да коментира изявлението на кмета на Лондон Борис Джонсън, който през седмицата предложи на индийски бизнесмени да дойдат във Великобритания вместо във Франция.

Лакшми Митал, който е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на ArcelorMittal, през тази седмица се срещна с френския президент Франсоа Оланд, но това не помогна за преодоляване на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Национализацията е прехвърляне на отговорност от частно лице към обществото. В този смисъл обществото трябва да е съгласно да поеме финансовата и друга отговорност върху национализираните обекти. Например чрез допитване под някаква форма. Национализация без обществено съгласие е чиста форма на лобизъм. Същото може да представлява държавна помощ, за което ЕС отнема доста точки и финансиране !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Ами един ден и тук ще се наложи национализация. Предполагам ще се наложи в земеделската земя. Извършва се едно прекомерно окрупняване. Не е ясно какви точно капитали изкупуват земята на България. За промишлеността не ми се и говори как беше раздадена. Та при изкривявания е нужно държавата да се намесва, но да се прави внимателно, с отговорност и с мисъл за обществото, а не лични интереси.Французите са велики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Никой не казва обаче какво се случва после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Монтебур пропуска да каже, че във Венецуела също национализират. Ако всичко се оправяше с национализация, то СССР още щеше да съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Всички държави национализират." "модерно национализиране"--------------------------Баси, само ние приватизираме... пак сме назад с политическия строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още