IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi di Siena готви представянето на спасителния си план

Предстоящият референдум в Италия обаче притеснява инвеститорите

22:13 | 24.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпадналата в криза италианска банка Monte dei Paschi di Siena се подготвя да представи бизнес план за увеличаване на капитала под ръководството на новия си главен изпълнителен директор Марко Морели, след като акциите на компанията цяла седмица се радваха на ръстове, стимулирани от перспективата за алтернативна схема за справяне с кризата, предава Ройтерс.

54-годишният Морели, бивш ръководител за Италия на Bank of America Merrill Lynch, пое поста в третата най-голяма банка в страната в средата на септември. Той спечели подкрепата на инвеститорите за план за набирането на 5 млрд. евро (5,4 млрд. долара).

Съставен с помощта на JPMorgan, планът предвижда и продажбата на 28 млрд. евро лоши кредити, за да се запази стабилността на банката, след като тя се оказа най-слабият заемодател в Европа, както показаха последните стрес тестове през лятото.

Освен това референдумът за гласуване на конституционната реформа на Италия на 4 декември тази година носи риск за правителството на Матео Ренци, което притеснява инвеститорите. Те не са готови да се ангажират с по-сериозни планове, докато не узнаят резултата от вота, допълва Ройтерс.

Акциите на Monte dei Paschi понижиха стойността си със 75% от началото на годината досега въпреки ръстовете от миналата седмица, предизвикани от появата на алтернативен спасителен пакет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още