Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Monte dei Paschi планира да набере 2,5 млрд. евро заради капиталовите дупки

Увеличението на капитала е част от петгодишен бизнес план, който ще бъде представен на европейските власти за одобрение

Monte dei Paschi планира да набере 2,5 млрд. евро заради капиталовите дупки

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA планира да набере 2,5 млрд. евро за покриване на капиталови нужди, след като усилията на италианското правителство да продаде кредитора на UniCredit SpA се провалиха.

Увеличението на капитала е част от петгодишен бизнес план, който ще бъде представен на европейските власти за одобрение, посочва се в изявление на банката, цитирано от Bloomberg.

Свежите средства ще позволят на банката да покрие капиталовия недостиг, установен при стрестестовете, инвестиции за 800 млн. евро и разходи за преструктуриране от 1 млрд. евро, посочва се в изявлението.

Банката преразглежда плановете си, представени на регулаторите по-рано тази година, тъй като италианското правителство не спази изискването на Европейския съюз (ЕС) да продаде дела си в нея. Италия спаси кредитора, който е най-старият в света, през 2017 г. и трябваше да излезе от него до края на тази година. Брюксел не уважи исканията за удължаване на срока.

Финансовият министър Даниеле Франко очаква страната му да има нужда от поне още една година, за да намери нов купувач и продължава да настоява за удължаване.

Още по темата

Мерките, обявени в петък, са част от стратегически план за периода 2022-2026 г., който също предвижда съкращения на работни места с приоритет на доброволното напускане. Предложението ще бъде отправна точка за разговори с Европейската комисия, която наблюдава прилагането на правилата относно държавната помощ за компаниите.

Планът предвижда съотношението разходи/приходи да падне под 60% до 2024 г., с допълнително намаляване през следващите години. Планира се също така през 2024 г. да бъде отчетена печалба преди данъци от около 700 млн. евро, а съотношението на капитала от първи ред да надвиши 14% през 2024 г.

Monte Paschi е финансово бреме за италианското правителство, откакто беше спасена за първи път през 2009 г. заради влошаващи се заеми и сделки с деривати. Банката има ограничено пространство за маневриране при условията, определени от ЕС в замяна на подкрепата от държавата.

Преговорите за продажба на Monte Paschi на UniCredit спряха по-рано тази година заради въпроса колко капитал трябва да инжектира Италия в кредитора.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Турция е близо до ново нахлуване в Сирия