IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi запълва капиталовата дупка с емисия на акции за 2,5 млрд. евро

В увеличението на капитала на една от провалилите се на стрес тестовете италиански банки ще участват поне осем кредитора

12:28 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Banca Monte dei Paschi di Siena е напът да си осигури купувачи на акциите, с които смята да увеличи капитала си с до 2,5 млрд. евро, за да запълни капиталовия недостиг, споделят пред Bloomberg лица, запознати с процесите по увеличение на капитала на италианския кредитор.

Банката, която е една от 25-те, които се провалиха на стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка, ще получи подкрепа за емисията на права от поне осем банки, както и от съветниците по процедурата UBS и Citigroup Inc., коментират анонимните лица. Според тях Goldman Sachs Group Inc. и Mediobanca SpA също ще участват в предлагането.

Като поематели на емисията банките се съгласяват да изкупят всички акции, които евентуално останат непродадени. Седмица след резултатите от тестовете – на 2 ноември - Monte Paschi обяви, че планира да набере средства, за да запълни дупката от 2,1 млрд. евро.

От Monte Paschi, Mediobanca, Citigroup, Goldman Sachs и UBS са отказали коментар пред Bloomberg.

Френската застрахователна компания Axa SA, която притежава 3,7% от капитала на Monte Paschi, ще запише права „пропорционални на текущия ѝ дял“.

Бордът на италианската банка ще се събере в по-късно в сряда, за да обсъди плана, който трябва да бъде представен до 10 ноември. Според един от източниците на агенцията директорите могат да решат да предложат акции за 2,5 млрд. евро.

Monte Paschi, която тази година вече набра 5 млрд. евро от акционерите с цел подготовка за тестовете и изплащане на част от държавната помощ, нае UBS и Citigroup да проучат стратегическите опции, след като стрес тестовете на ЕЦБ показаха, че капиталовият недостиг на банката е най-големият от всички прегледани 130 банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още