IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти и Рахой няма да се подслонят под спасителния чадър

Испания и Италия не планират да поискат финансова помощ от ЕС, твърдят двамата премиери

21:49 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата премиери след срещата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата премиери след срещата си. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой и италианският му колега Марио Монти няма да подават молби за спасителен финансов пакет от страна на ЕС за страните си. Двамата правителствени лидери заявиха в унисон след срещата си в Мадрид, че нямат планове да се подслонят под постоянния спасителен фонд за еврозоната, предаде Dow Jones Newswires.

Двамата лидери заявиха на срещата си в Мадрид "ангажимента на Испания и Италия за оставането на Гърция в Еврозоната".  Същевременно Рахой похвали ангажимента на Европейската централна банка да купува в случай на нужда неограничено количество облигации от изпадналите в криза страни, наричайки го „силен сигнал за доверие“. Той бил убеден, че засега не е необходимо Мадрид да се обръща с молба за помощ от европейските си партньори чрез механизма за подкрепа на Европейската централна банка.

"Ако смятам, че това ще е в интерес за Испания, бих го направил веднага“, каза още Рахой.  "Нашият ангажимент към еврото е непоклатим и ние ще вземем всички необходими мерки, за да гарантираме неговата стабилност и необратимост", заяви още испанският премиер пред журналисти. В момента Испания и Италия, заедно с Гърция, са най-крехките страни в еврозоната, отбелязва AFP. 

Италия няма нужда да иска финансова помощ от ЕС, посочи Монти. Италианският премиер подчерта, че изпитва "интелектуално и политическо удовлетворение от това, че Италия е допринесла за създаване на новите европейски механизми за предоставяне на финансова помощ". "Сега е много важно да осигурим реалната работа на тези механизми", допълни той. 

Двамата лидери отхвърлиха предложението на федералното германско правителство за укрепване на ролята на комисаря по паричните въпроси, така че той да може да отхвърля проектобюджетите на държавите-членки в случай, че те съдържат възможност за натрупване на твърде много нов дълг. Вместо това испанският премиер призова за пълен пакет от икономически, фискален и банков съюз. 

 

Според официални източници в Брюксел и Мадрид Испания се готви да поиска предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM) през следващите седмици. Това от своя страна ще позволи на ЕЦБ да започне да изкупува испански облигации.

Преди две седмици италианският премиер Марио Монти заяви, че ще е достатъчно за успокояване на пазарите, ако Испания потърси подкрепа. Той нееднократно е заявявал, че Рим не се нуждае от подобна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още