IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти поиска вот на доверие за орязването на разходите

Италианският премиер иска да ускори приемането на мерки за икономии на стойност 4,5 млрд. евро, преди парламентът да излезе в лятна почивка

19:23 | 06.08.12 г.
Монти поиска вот на доверие за орязването на разходите

Правителството на италианския премиер Марио Монти поиска вот на доверие в долната камара на парламента на страната, за да ускори приемането на орязване на разходите с над 4 млрд. евро още през тази година, съобщи Ройтерс.

Икономиите, които бяха подкрепени също с вот на доверие през миналата седмица в горната камара на законодателния орган, ще позволят на Италия да отложи планираното увеличение на ДДС и да се вмести в рамките на целта за бюджетен дефицит през годината.

Монти поиска вот на доверие, тъй като иска законопроектът с мерките за икономии да бъде одобрен преди началото на лятната почивка на парламента.

Смята се, че проблеми с приемането няма да има, тъй като премиерът вече получи подкрепата по въпроса от своите съюзници. Гласуването трябва да се проведе най-късно в сряда.

Средствата, които ще бъдат спестени, са добавка към мерките за икономии на правителствените разходи на стойност 10,5 млрд. евро, приети през декември 2011 г.

Според първочалния план ДДС трябваше да бъде увеличен с 2 процентни пункта спрямо настоящите си ставки от 10% и 21% през октомври, но настоящият вариант ще позволи това да стане от юли 2013 г.

Сред мерките, които се приемат в момента, са орязване на разходите за здравеопазване и постепенно намаляване на броя на служителите, заети в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още