IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Британските банки могат да останат незасегнати от забавящата се икономика

Рейтинговата агенция повиши перспективата пред кредиторите в страната от негативна до стабилна

14:50 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките във Великобритания подобряват позицията си и способността си да останат незасегнати от забавящата се икономика, след като страната излезе от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg, като цитира данни на Moody's Investors Service.

Moody's повишава перспективата пред банките в страната от негативна до стабилна. Силните капиталови позиции, качеството на заемите и финансирането трябва да поддържат рентабилността дори и ако икономиката се забави, а допълнителните разходи, свързани с подготовката за Brexit, ще бъдат „умерени“, прогнозира агенцията.

Констатациите на Moody's са в контраст с доклада на Oliver Wyman Inc., публикуван по-рано тази седмица, според който на заемодателите може да се наложи да намерят 50 млрд. долара допълнителен капитал при по „твърд“ Brexit, тоест напускане на общността без споразумение.

HSBC Holdings съобщи в понеделник, че може да се сблъска с такси в размер на 300 млн. долара в хода на Brexit, като банката се подготвя да премести 1 000 свои служители в Париж, една от първите индикации колко ще струва излизането на Великобритания от ЕС за финансовата индустрия.

Въпреки това Moody’s очаква платежоспособността на банките във Великобритания да остане стабилна, с висока ликвидност и силни финансови позиции, въпреки прогнозите за влошаване на условията в следващите 12 -18 месеца.

Moody's съобщава още, че ще провери Lloyds Banking Group за това дали промените в нивата на риска при активите и рентабилността са устойчиви. Прегледът ще вземе предвид перспективата за понижаване на разходите за минали злоупотреби, включително от застрахователния скандал за манипулиране на лихвените проценти от 2012 г.,  който досега струва на банката 18 млрд. паунда (24 млрд. долара).

„Решението на Moody's отразява "значителните подобрения, направени от банката, в области като рентабилност, качество на активите и профил на финансиране“, коментира от Lloyds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още