Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Moody's: Европа продължава да е много уязвима в случай на икономически спад

Предупреждението е отправено на фона на един сравнително спокоен период за 19-те страни от еврозоната

Moody's: Европа продължава да е много уязвима в случай на икономически спад

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтинговата агенция Moody's предупреди, че Европа остава изключително уязвима от икономически спад въпреки всички антикризисни усилия през последните няколко години, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Още по темата
В обширен доклад днес Moody's посочва, че Европа не е готова да се справи с нов голям икономически спад, засягащ финансовата система. Агенцията изброява няколко уязвими места, които могат да засилят последиците в Европа при следващия спад, включително по-високи дългови равнища, скок на цените на активите и регулаторни рискове.

Предупреждението е отправено на фона на един сравнително спокоен период за 19-те страни от еврозоната, които се бориха с дългова криза през изминалото десетилетие. Усещането за спокойствие обаче изчезна напоследък на фона на нарастващите притеснения на инвеститорите за Италия.

Новото италианско правителство очерта бюджетни планове, които, ако бъдат реализирани, ще увеличат значително бюджетния дефицит на страната.

В края на миналата седмица в друг анализ за съществените предизвикателства пред Гърция рейтинговата агенция Moody's предупреди косвено, че ако гръцкото правителство не приложи договореното намаляване на пенсиите, възниква риск за понижаване на кредитния рейтинг на страната.

След двойното увеличение на кредитния рейтинг на Гърция през миналия февруари, Moody's има намерение да разгледа отново оценката на страната най-рано през февруари 2019 г., стига да няма непредвидени събития. В анализа се казва, че въпреки излизането от спасителната програма, страната е изправена пред огромни предизвикателства като намаляването на изключително високия дълг, последователност по пътя на реформите, както и преодоляване на проблемите с твърде слабия банков сектор с все още високи нива на необслужваните кредити.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК е готова да работи със следващия британски премиер