IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтингите на 26 италиански банки

Всички банки са поставени под наблюдение за евентуално ново понижение на кредитните им оценки

10:57 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	La Cesar Pelli Tower в Милано - новата сграда на UniCredit. <em>Снимка: batrax, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

La Cesar Pelli Tower в Милано - новата сграда на UniCredit. Снимка: batrax, лиценз: CreativeCommons

Moody's понижи рейтингите на 26 италиански банки, включително на най-големите кредитори в страната - Unicredit и Intesa Sanpaolo, съобщава BBC. Рейтингът на 10 банки е понижен до неинвестиционен „junk" статус.

Италианската икономика се свива, докато премиерът Марио Монти се опитва да реформира публичния сектор. Агенцията посочва, че банките са все по-уязвими към рецесията и ефекта от предприетите от правителството бюджетни икономии.

UniCredit и Intesa Sanpaolo държат една трета от италианския банков сектор. Рейтингите и на двете банки са понижени до А3 от А2, посочва агенцията. Рейтингите на някои от останалите банки са понижени с до 4 степени.

Всички банки са поставени под наблюдение за евентуално ново понижение на кредитните им оценки.

„Рейтингите на италианските банки са сред най-ниските в Западна Европа. Това отразява уязвимостта им към неблагоприятната оперативна среда в Италия и Европа“, се казва в изявлението на Moody's.

„Банките са уязвими към рецесията в Италия в светлината на и без това високите нива на проблемни кредити и по-ниската възвръщаемост“, се допълва в изявлението.

След години на стагнация, през 2012 г. италианската икономика ще се свие с 1,5%, прогнозира централната банка в Рим.

„Рисковете се задълбочават от опасенията за устойчивостта на италианския правителствен дълг. Това допринася за трудностите, с които банките се сблъскват при финансирането си“, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още