IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтингите на водещи банки и държавни компании в Италия

Вчера рейтинговата агенция свали с три степени рейтинга на Италия

10:30 | 06.10.11 г. 5
Moody's понижи рейтингите на водещи банки и държавни компании в Италия

Moody's Investors Service понижи с от една до три стъпки рейтингите на водещи италиански банки, след като преди това свали с три степени рейтинга държавния дълг на Италия, съобщиха от рейтинговата агенция.

Сред засегнатите от понижението на оценката са двете най-големи италиански финансови институции - Intesa Sanpaolo и UniCredit, съобщи Ройтерс.

Moody's припомня, че рейтингите на банките са поставени под наблюдение на 23 юни, след като на 17 юни беше поставен под наблюдение и рейтингът на Италия.

Италианските банки попаднаха под натиск в последните седмици заради разпространяващата се дългова криза в еврозоната, отбелязва Ройтерс. Финансовите институции в страната се считат за уязвими, тъй като са сред основните кредитори на държавата и имат огромни експозиции към италиански дългови инструменти.

Рейтингът по дългосрочния дълг и депозитите на UniCredit е понижен от Aa3 до A2 заради влошените перспективи за растеж пред основните пазари на групата, в частност – италианският пазар. Moody's обаче отбелязва, че банката е подобрила капиталовата си адекватност и ликвидността, така че да се справи с трудните пазарни условия.

Рейтингът по дългосрочния дълг на Intesa, която е най-голямата търговска банка на Ботуша, е намален от Aa3 до A2 заради директните експозиции на финансовата институция към италиански дълг.

Освен рейтингите на банки, Moody's понижи и рейтингите на няколко контролирани от държавата компании, сред които петролният гигант Eni, Enel, военната Finmeccanica, както и електроенергийният оператор Terna.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
пowerplus
преди 12 години
Е ти кажи каква е тази еврозона..?...понеже явно не може да се справи .Не знам защо говориш само за Гърция ,ами Италия,Портогалия,Ирландия,Испания колко от БВП става ?Когато Фалираха банки 2008 крякахме като жаби коклко са виновни Хамериканците ,а сега когато проблема е явен и той е ЕВРОПА ,какво правим ,естесвено пак търсим виновник извън нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после Франция, Италия, Испания и т.н, с техните около 20 трилиона.Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
aikmana
преди 12 години
Не се заяждам но всичко написано от Патилан не е ли вече достатъчно като матриал за издаване на многотомник? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
пowerplus
преди 12 години
Е много преувеличаваш ,еврото и Европа си го заслужават с бюрокрацията и мудността , с глупостите които политици и финансисти натвориха ...никой не им е виновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
А катастрофалното финансово положение на САЩ как да бъде поправено?"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън.?! Германски банки ще фалират заради Гърция?! Вече има открита икономическа война срещу Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още