IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Темпото на възстановяване на световната икономика се забавя

Bank of America Merrill Lynch понижи прогнозата си за растежа на китайската икономика за настоящата и следващата година

12:58 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Темпото на възстановяване на световната икономика се забавя

За последните 3 месеца темпото на възстановяване на световната икономика след спада от миналата година се влошава, се посочва в доклад на международната рейтингова агенция Moody`s, цитиран от Интерфакс.

Анализатори на агенцията отбелязват, че редица държави продължават да се борят със значителни затруднения и едва ли ще успеят да се върнат бързо към обичайния си растеж.

Специално внимание експертите обръщат на тенденция за отслабване на икономиката на еврозоната, където рецесията ще бъде по-дълбока и продължителна, отколкото се очакваше досега, сочи тяхната прогноза. Същевременно в САЩ съкращаването на разходната част на бюджета, влязло в сила от началото на март, ликвидира благоприятните резултати от подновения импулс към ръст в частния сектор.

Най-големите държави с развиваща се икономика междувременно изпитват затруднения с осигуряването на ръст на инвестициите, който би им позволил да поддържат устойчив подем на икономиките си.

Според оценките на Moody's брутният вътрешен продукт на развитите страни в групата на 20-те най-големи световни икономики ще нарасне с около 1,2% през 2013 г. Прогнозата е доста по-слаба от досегашната, като за следващата година очакванията са ръстът да се ускори до 1,9%.

В развиващите се държави-членки на Г-20 темпото на ръст ще бъде доста по-силно – около 5% както за 2013 г., така и за 2014 г. Прогнозата обаче е леко занижена спрямо предишната, направена през февруари.

За Китай предвижданията са за стабилен ръст като цяло, докато Бразилия и Индия според рейтинговата агенция все по-трудно привличат инвестиции.

Междувременно Bank of America Merrill Lynch понижи прогнозата си за ръста на китайския БВП за настоящата и следващата година, съобщи MarketWatch. Според оценката на експерти на банката китайският БВП ще нарасне със 7,6% както през 2013 г., така и през 2014 г. Досегашните предвиждания бяха за икономически растеж от 8% през тази година и от 7,7% догодина.

Мнението на експертите за слабата икономическа активност в Китай през 2013 г. се подкрепя от очакванията за запазване на слабото търсене на китайските стоки за износ.

От кредитната институция до момента се въздържаха от понижаване на прогнозата си за растежа в Китай въпреки слабите макроикономически данни, публикувани през първото тримесечие. Но „вземайки под внимание слабото външно търсене, променихме мнението си“, отбелязва икономистът в банката Тин Лу.

Нейните анализатори виждат „запазващи се препятствия пред активите, свързани с Китай, на фона на очакваното забавяне на икономическия растеж на страната на годишна база“.

Проведено през май проучване на мениджъри на инвестиционни фондове е показало, че инвеститорите се подготвят за забавяне на темпото на икономически подем в Китай и за запазване на ниското ниво на инфлация в страната за продължителен период, свивайки обема на инвестициите в сектора на суровините.

Една четвърт от анкетираните от BofA Merrill Lynch експерти смятат „твърдото приземяване“ на китайската икономика и спада на пазарите на суровини за основен „остатъчен риск“. В тази връзка те намаляват инвестициите си в суровини и увеличават инвестициите в облигации.

Вчера своите прогнози за китайската икономика влошиха и анализатори от американската банка JPMorgan Chase & Co., като очакванията за растежа за второто тримесечие бяха коригирани до 7,8% от дотогавашните 8%, а за цялата 2013 г. - до 7,6% от 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още