IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's вече оценява ирландските банки като неподходящи за инвестиция

Рейтингът на кредитираните от правителството финансови институции вече е „junk”, което ги поставя сред неперспективните инвестиционни възможности

13:07 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's вече оценява ирландските банки като неподходящи за инвестиция

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи драстично оценките си за водещите кредитори в Ирландия. Това се случва седмица след решението за понижението на кредитния рейтинг на държавните дългове на страната, пише Ройтерс.

Новата оценка, която е присъдена на банките, не е от инвестиционния клас. Всички, засегнати от решението кредитори, вече имат оценка „junk”, посочват от агенцията.

Решението се отнася за Bank of Ireland, която вече се оценява с рейтинг Ва1. Това е две степени под досегашната оценка на най-голямата кредитна институция в Ирландия. Заради решението днес акциите й губят над 5 на сто от стойността си.

Останалите банки с понижен рейтинг са Allied Irish Bank, EBS Building Society и Irish Life & Permanent. Всички те вече се оценяват с рейтинг Ва2. Единствена от трите на борсата се търгува Allied Irish Bank, която днес губи 6,9 на сто от пазарната си капитализация.

Понижаването на рейтинга на банките идва заради резултатите от стрес тестовете, които показаха, че те ще имат нужда от значителен капитал, за да преодолеят потенциалните проблеми, до които може да се стигне заради кризата.

Стрес тестовете показаха, че водещите кредитори в Ирландия ще се нуждаят от още 24 млрд. евро капитал, за да не пострадат при евентуален негативен за икономиката сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още