IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Британският бюджетен дефицит може да надхвърли дори гръцкия

Планираните от правителството съкращения на разходите на практика не се осъществяват, коментира анализатор

18:37 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley: Британският бюджетен дефицит може да надхвърли дори гръцкия

Има лоша новина за британските политици, които се придържат към схващането, че максималният кредитен рейтинг ААА на страната отразява финансово здраве. Американската банка Morgan Stanley очаква бюджетният дефицит на Великобритания да спечели "приза" за най-голям през 2013-2014 г., надхвърляйки дори този в изнемогваща Гърция, съобщи CNBC.

От банката понижиха прогнозата за британския растеж през следващата финансова година, което би довело до дефицит от малко под 8% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Това поставя страната на първо място по прогнозиран дефицит в Европа – дори над Гърция, Испания, Ирландия и Португалия“, се посочва в бележка на анализаторите на финансовата институция.

Прогнозата за британския бюджетен дефицит на Morgan Stanley е с 25% по-неблагоприятна от предвижданията на британската бюджетната служба. От банката обаче подчертават, че британската институция може да промени прогнозата си през декември. Всяко съществено намаление би представлявало риск за понижаване на максималния кредитен рейтинг.

Заетите средства от публичния сектор във Великобритания нараснаха леко през август до 14,410 млрд. паунда, което е най-високата стойност за този месец от началото на събирането на статистическите данни по този показател през 1993 г.

За първите 5 месеца на финансовата година, започнала на 1 април, заемите - с изключение на техническата печалба, свързана с прехвърлянето на активи на британските кралски пощи към министерството на финансите - са нараснали с 22% до 59 млрд. паунда.

В момента Великобритания преживява повторна рецесия, но оглавяваното от консерваторите правителство продължава да защитава съкращаването на разходите и се съпротивлява на евентуална промяна на поетия курс.

Дейвид Райли, директор на отдела за световни рейтинги в международната рейтингова агенция Fitch, посочи през миналия месец, че всяко отклонение от настоящия план за строги икономии във Великобритания може да се отрази на максималния кредитен рейтинг на страната.

Марк Литълууд, генерален директор на британския Институт по икономическите въпроси, обаче заяви, че правителството не провежда значителното орязване на разходите, обещано от министъра на финансите Джордж Озбърн. „Те намекнаха, че са стигнали до моторната резачка, а на практика действат с нокторезачката“, каза Литълууд.

Според него теорията, че правителството плаши със съкращения, за да успокои дълговите пазари, става все по-популярна, макар че неговата гледна точка е друга.

Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още