IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Европейските акции са заплашени от продължаващата стагнация

Дефлацията и ниският растеж най-вероятно ще се запазят заради липсата на енергични действия от европейските политици, посочва банката

13:06 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции може и да се смята, че ще донесат висока възвръщаемост през 2014 г., но инвестиционната банка Morgan Stanley понижи оценката си за книжата в региона до „неутрална“, като очаква те да загубят инерция, пише CNBC.

Въпреки че банката предпочита акциите на развитите пазари пред тези на развиващите се пазари, тя вярва, че рисковият профил на Европа е най-лошият спрямо този на Япония и САЩ, които Morgan Stanley вижда като „надценени“.

„Европа остава под заплахата на продължаваща стагнация, след като дефлацията и ниският растеж най-вероятно ще се запазят заради липсата на енергични действия от страната на европейските политици“, посочва в свой доклад Morgan Stanley. Банката описва случващото се на Стария континент като “Японификация“, като прави препратка към дългата икономическа стагнация в Япония.

Morgan Stanley очаква бъдещото покачване на Р/Е на европейските акции да бъде ограничено, тъй като показателят вече е на 12-годишен връх в сравнение с индекса MSCI World All Countries.

Експертите отбелязват, че в периода май-септември 2013 г. разпродажбите при валутите на развиващите се пазари са ускорили потоците към развиващите се пазари и в частност – в Европа.

„Това покачи волатилността на европейските активи, докато по същото време печалбите на корпорациите на континента разочароваха, кредитът се сви, а водещите индикатори се преобърнаха“, се казва в доклада на банката.

Morgan Stanley повиши 12-месечната си цел за коефициента P/E от 12,5 на 13,6, понастоящем 13,1. Инвестиционната банка заложи, че индексът MSCI Europe ще се покачи до 1500 пункта през 2014 г. Сегашното му ниво е около 1335 пункта.

Що се отнася до корпоративните облигации, банкерите споделят, че по-добрата кредитна среда в Европа е калкулирана в цените, посочвайки по-високите оценки и по-слабата прогноза за растеж.

Банката изразява предпочитания към по-високодоходните облигации на държавите в периферията на Европа – Гърция, Португалия и Словения, като посочената причина за това е подобряващата се макрорамка.

За държавните облигации в Европа Morgan Stanley прогнозира мечи сценарии. Ако фискалната ситуация се влоши, то това може да причини понижаване на кредитните рейтинги и ще причини разпродажби.

„Италия и Франция са двете страни, за които се притесняваме най-много. Но никой не е имунизиран. Дори и Испания, която отчете впечатляващ ръст в производителността, е уязвима заради високата безработица и големите дългове на домакинствата, включително и заради чувствителността си към световното търсене, тъй като преследва растеж чрез износ“, посочват експертите на Morgan Stanley.

Проучване на Bank of America-Merrill Lynch, показва, че институционалните инвеститори се насочват към европейски акции – 30,9% от хедж фондовете посочват Стария континент като техния регион за акции.

Банкерите на Вarclays пък наскоро обявиха, че европейските акции могат да поскъпнат двойно до 5 години, като е много вероятно общата възвръщаемост до края на 2014 г. да бъде 27% - връщайки акциите до върховете им през 2007 г.

От HSBC също са оптимисти, посочвайки, че няма сигнали за това дали дребните инвеститори и взаимните фондове са се преориентирали агресивно към европейските акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още