Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Morgan Stanley: Справянето с лошите кредити в Италия може да отнеме 10 години

След рецесията, приключила през 2014 г., италианските банки бяха изправени през лоши кредити за 349 млрд. евро

Morgan Stanley: Справянето с лошите кредити в Италия може да отнеме 10 години

Снимка: Архив Ройтерс

10 години може да са необходими на италианските банки, за да понижат нивото на необслужваните кредити до средното за Европа, смята американската инвестиционна банка Morgan Stanley.

След рецесията, приключила през 2014 г., италианските банки бяха изправени през лоши кредити на стойност 349 млрд. евро (около 400 млн. долара), което е около една трета от общия обем в Европа. Освен това тромавата съдебна система и слабият икономически ръст затрудняват възстановяването на дължимите плащания.

Серия мерки от страна на държавата обаче, сред които капиталови инжекции и план за спасяването на Monte dei Paschi – най-старата банка в света – доведоха до известно успокояване, коментира Ройтерс. 

Още по темата

„Вярваме, че има напредък, но уязвимостите остават. За около 60-70 млрд. евро необслужвани кредити все още трябва да се намери решение, а ще отнеме близо 10 години, докато се достигне средноевропейското ниво при сегашния темп на справяне с лошите кредити“, коментират от Morgan Stanley.

Анализаторите от американската банка казват, че основаването на т.нар. лоша банка – компания, която изолира високорискови и нестабилни активи, или компания за управление на активи с публично финансиране може да са ключова стъпка към решаването на италианския проблем с лошите кредити.

Идеята за лоша банка се подкрепя от институциите на Европейския съюз, включително Европейската централна банка (ЕЦБ), но се натъква на съпротива от страна на Германия, където има опасения, че може да се стигне до спасителен план, платен от данъкоплатците.

Миналата седмица управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско приветства предложението на ЕС за създаване на инструменти, подкрепени от държавата, които да изкупуват лоши кредити от банки. По думите му обаче участието трябва да бъде доброволно.

Италия, Испания и Австрия отчетоха подобрение на финансовите си системи и икономиките си, след като избраха да основат лоши банки след дълговата криза в еврозоната.

„Пътят към нормализиране на лошите кредити може да е неравен и с постепенно понижение на разходите за покриване на рисковете“, коментират още от Morgan Stanley.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Дейвис: Вероятно ще постигнем споразумение с ЕС, но сме готови и за провал