Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Морският транспорт на ЕС се срина през 2020 година

България отчита над 26% спад на обслужените пасажери по морските пристанища

Морският транспорт на ЕС се срина през 2020 година

Снимка: Investor.bg

След рекордната 2019 година броят на пътниците в морския транспорт на Европейския съюз намалява наполовина, сочат данни на Евростат. От статистиката е видно, че през 2008 година има пик на пасажерите качили се или слезли на европейските пристанища, но в следващите години се наблюдават леки спадове.

През 2019 година обаче пътниците, преминали през европейските морски пристанища, достигат до 419 млн., или с 2,3% повече спрямо 2008 година. За съжаление, пандемията и ограниченията в транспорта прекъсват тенденцията и пътниците намаляват с почти 45% до 231 млн. през 2020 г.

Източник: Евростат

Един от най-големите спадове отчита Словения - през 2020 година пристанищата в страната са обслужили едва 119 пасажери. Над 90% е намалението при обслужените пасажери за Белгия и Кипър, е видно още от данните на Евростат. Като цяло България и Литва отчитат най-малките спадове по този показател - съответно с 26,4% и 10% спрямо нивата през 2019 година.

С над 93% намаляват пътниците в круизните кораби до 1,3 млн., но като цяло тези пътуващи са малък дял от всички обслужени в европейските пристанища.

Най-натоварените пристанища в ЕС са в Италия и Гърция - заедно те обслужват около 42% от трафика в ЕС. Въпреки отчетения спад през миналата година най-голямото пристанище в общността остава Месина (Италия) с обслужени 7,7 млн. пасажери през миналата година. За сравнение, през 2019 година те са доближавали 12 млн.

Второто по големина пристанище в ЕС за миналата година е Реджо ди Калабрия (7,5 млн. пасажери), следвано от Палоука, разположено на гръцкия остров Саламина, и Перама (Гърция) с по 5,7 млн. пасажери. Заради кризата пристанището в Пиреос отстъпва от своята трета позиция в ЕС и вече е на седмо място с около 4,5 млн. обслужени пасажери.

През 2019 година датските пристанища бяха на трето място с общо 31 млн. пасажери, следвани от Хърватия (18,8 млн.) и Германия (16,4 млн.)

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния