IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морските водорасли може да се окажат в основата на промишленост за милиарди

Изследователи разработиха метод за ефективно отглеждане в големи мащаби

18:00 | 07.09.14 г.
<p>
	<span class="A__T1">Гмуркач проверява насаждения от морски водорасли в опитно съоръжение до Голуей (Ирландия)</span>.<em> Снимка: ЕК</em></p>

Гмуркач проверява насаждения от морски водорасли в опитно съоръжение до Голуей (Ирландия). Снимка: ЕК

Морските водорасли може да се окажат в основата на промишленост за милиарди евро в Европа и то благодарение на научна разработка, която позволява отглеждане в големи мащаби. Това става ясно от съобщение на Еврокомисията с данни за изследователския проект AT~SEA.

В рамките на  финансирания от ЕС проект са разработени високотехнологични платна, които водят до високи добиви от плаващи ферми и дават възможност за лесно и механизирано отглеждане.

Така се решава един сериозен проблем при отглеждането на този важен, но недостатъчно използван ресурс, който може да се ползва за хранителни и фуражни съставки, биохимикали и производство на биогорива. Досега обаче тяхното ефективно отглеждане бе трудно.

„Мащабното отглеждане на морски водорасли, станало възможно благодарение на новите платна, може да помогне за изграждането на промишленост за милиарди евро в Европа, а това ще допринесе за повишаване на растежа и заетостта“, коментира координаторът на проекта Берт Грьонендал от белгийската компания Sioen Industries. Това е една от седемте участващи в проекта компании, в който освен тях са се включили и четири изследователски центъра.

Берт Грьонендал отбелязва, че  икономическият потенциал на морските водорасли е огромен.

Изпитванията на платната в опитните съоръжения в Солунд (Норвегия), Обан (Шотландия), и Голуей (Ирландия) са довели до добив от 16 кг морски водорасли (мокро тегло) на кв. м – този добив е от три до пет пъти по-висок от традиционния. През септември изследователите ще започнат отглеждането на 200 кв. м платформи във всяко от трите опитни съоръжения.

В момента морски водорасли се произвеждат чрез събирането им в морето или чрез отглеждане с помощта на въжета. Ефективността на тези методи не може да бъде значително увеличена, тъй като и двата варианта са много трудоемки, а добивите са относително ниски.

Мащабното отглеждане на морски водорасли може да има положително въздействие и върху океанската екосистема. Растенията могат да помогнат за абсорбирането на излишъка от въглероден двуокис в морската вода и на отпадните хранителни вещества от намиращи се наблизо рибовъдни стопанства.

Морските водорасли също така осигуряват безопасни местообитания за риби и други организми, които иначе могат да бъдат застрашени от риболова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още