IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Италианската икономика е в деликатна ситуация и ще бъде наблюдавана

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси заяви, че ЕК ще публикува новите икономически прогнози на 7 май

11:28 | 05.04.19 г.
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

 

Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза днес, че ситуацията на италианската икономика е "деликатна" и трябва да се следи отблизо, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Пристигайки на срещата на финансовите министри в Букурещ, Московиси цитира данни, които не са на ЕС. Според тях италианската икономика няма да отбележи растеж и дори може да изпадне в рецесия. "Това са данни, които трябва да следим много внимателно", каза той

Той добави, че ЕК ще публикува новите икономически прогнози на 7 май . В оценките от февруари Брюксел прогнозира растеж от 0,2 процента за Италия през тази година.

Московиси заяви, че новите прогнози на ЕС ще потвърдят сегашното икономическо забавяне, което засяга в най-голяма степен Германия и Италия сред 19-те членки на еврозона.

Московиси заяви, че забавянето на германската икономика "може да бъде временно", докато Италия е в рецесия или близо до рецесия в зависимост от институциите, които правят прогнозите.

Трябва да сме много внимателни за ситуацията, но не бива да допускаме паника, отбелязва еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.

Междувременно вчера Bloomberg съобщи, че италианското министерство на финансите смята да намали прогнозата си за растежа през тази година и да увеличи бюджетния си дефицит.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-рано през седмицата каза след срещата си с премиера на Италия Джузепе Конте в Рим, че иска допълнителни усилия за поддържане на растежа. Предишният ден Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че има все по-голяма спешност от мерки за намаляване на публичния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още