IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Италия трябва да държи дълга си под контрол

Европейската комисия е „абсолютно отдадена“ на постигането на добра сделка за Brexit, заяви еврокомисарят

10:36 | 20.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италия трябва да положи усилия, за да поддържа държавния си дълг под контрол, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Това може да стане с намаляване на излишните разходи и приоритизиране на инвестиционните и инфраструктурните разходи с цел стимулиране на растежа и производителността.

В интервю за Ройтерс еврокомисарят каза още, че Европейската комисия е „абсолютно отдадена“ на постигането на добра сделка за Brexit.

Популистката управляваща коалиция на Италия призова икономическия министър Джовани Триа в сряда да позволи по-голям бюджетен дефицит за следващата година, за да изпълни предизборните си обещания, предизвиквайки нови опасения от страна на финансовите пазари за състоянието на дълга на страната.

„Призовавам цялото правителство на Италия да бъде прозрачно и да остане там, където трябва да остане – в ядрото на еврозоната като силна, надеждна страна, готова да държи дълга си под контрол“, каза Московиси.

Италия, подобно на всички други държави от еврозоната, трябва да представи проектобюджета си за следващата година до средата на октомври. Комисията може да го отхвърли, ако реши, че не съответства на правилата на ЕС – правомощие, което до момента ЕК не е ползвала.

По отношение на Brexit Московиси каза, че Европейският съюз не може да прави компромиси по „четирите основни свободи“ на движение на стоки, капитал, хора и услуги, които са неразделна част от единния пазар.

Той заяви, че Комисията е „абсолютно отдадена на постигането на сделка“, добавяйки: „Все още се надяваме, че можем да я сключим“.

В сряда британският премиер Тереза Мей получи критики за плана си за Brexit, а Доналд Туск заяви, че предложенията по ирландската граница и търговията трябва да бъдат преработени.

На въпрос каква е вероятността за Brexit без сделка Московиси заяви, че „добра сделка... все още е възможна“, добавяйки, че „Комисията работи в тази посока и единствено в тази посока“.

При само шест месеца, оставащи до излизането на Великобритания от ЕС, времето вече притиска и двете страни искат да постигнат споразумението преди края на годината, успокоявайки опасенията за хаотичен Brexit, който може да доведе до спад на икономиката.

По отношение на изборите за Европейския парламент следващата година Московиси, който е бивш финансов министър на Франция, не изключи да се номинира за водещ кандидат на групата на социалдемократите.

„Това е нещо, което не е невъзможно“, каза той. „Моментът, в който да кажа точно какво ще правя, не е дошъл. След 2-3 седмици ще обявя намеренията си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още