IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: След Brexit еврозоната ще представлява 85% от БВП на Евросъюза

Решенията в еврозоната трябва да бъдат взимани прозрачно и демократично, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси

08:35 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След излизането на Великобритания от ЕС, еврозоната ще представлява 85% от брутния вътрешен продукт (БВП) на общността, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ana Mpa.

"Това подсказва за централната роля, която ще играе еврото в общността", каза още той.

Според него при това положение вземането на решения в еврозоната трябва да бъде по прозрачен и демократичен начин. "Решенията зад закрити врата за съдбата на Гърция, без демократична отчетност, е нещо, което не може да продължи вечно", каза Московиси.

За комисаря е необходимо още и създаването на специфични институции за валутния съюз - спасителен фонд, бюджет и един министър на финансите.

Преди дни Московиси и комисаря за еврото Валдис Домбровскис представиха плановете на Брюксел за завършването на валутния съюз. Но къде е мястото на Гърция в него, се пита от своя страна "Катимерини".

Според изданието, ако представените механизми са съществували от началото на създаването на еврозоната, страната нямаше да изпадне в толкова тежка криза. 

През последните години бяха направени много грешки - и от страна на Гърция, и от страна на кредиторите, допълва още гръцкото издание. Сега единственият проблем е,че страните не си вярват, а бъдещето на еврото се гради именно на доверието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още