IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Анкара ще имат съвместна разработка и производство на оръжие

Путин и Ердоган ще обсъдят в Сочи темата за поставянето на зенитни ракети с далечен обсег от системата С-400

14:38 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската „Рособоронекспорт” води преговори с Турция за създаване на съвместни проекти за разработка и производство на военна техника.

Това обяви заместник-директорът на департамента за маркетингова дейност на компанията Владимир Гончаров, цитиран от ТАСС.

“Министерството на националната отбрана на Турция се интересува от голям спектър продукция с военно предназначение, и в частност от руските системи ПВО (противовъздушна отбрана) с различна далекобойност. Освен това обсъждаме редица проекти за технологично партньорство в областта на съвместни разработки и производство на перспективни оръжия“, информира той и напомни, че от края на миналата година се водят активни преговори за директни доставки в Турция на руско оръжие.

На 28 април министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Русия и Турция са постигнали принципно съгласие за доставката на зенитни ракети с далечен обсег от системата С-400.

В момента се водят преговори по сделката, които засягат цените в договора и условията за съвместно производство на техниката.

Преди време прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи, че президентите на двете страни Путин и Ердоган вероятно ще обсъдят темата за разполагането на С-400 по време на планираната двустранна среща в Сочи на 3 май.

С-400 “Триумф” е многоканална ПВО система за далечни разстояния, оборудвана с няколко различни вида ракети. Разработена е през 2000 година в Научно-производственото обединение “Алмаз” под ръководството на Александър Лемански, който участва при вземането на решения, прилагани в системата С-300ПМУ-2 “Фаворит”.

ПВО системата е на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още