IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Новите санкции на ЕС нарушават международното право

Намесата в спор между два стопански субекта е пряко нарушение на международните правни норми, смятат от руското енергийно министерство

18:25 | 05.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на Европейския съюз да санкционира руски заместник-министър на енергетиката заради доставките на турбини на германския концерн Siemens в Крим е политически мотивирано и незаконно, обявиха в събота руските власти, цитирани от Ройтерс.

Агенцията припомня, че ЕС наложи санкции на Русия след военното анексиране на Крим от Украйна, а в петък Брюксел въведе допълнителни мерки в отговор на доставянето на газови турбини на Siemens в Крим, което нарушава съществуващите санкции. 

„Намесата в спор между два стопански субекта е пряко нарушение на международните правни норми", се посочва в съобщение на руското енергийно министерство. „Министерството на енергетиката на Русия няма съмнение, че ЕС е взел това решение въз основа единствено на политически съображения", се допълва в съобщението, цитирано и от ТАСС.

Трима руски представители - заместник-министърът на енергетиката Андрей Черезов, директорът на министерския отдел за оперативен контрол и управление в електроенергетиката Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка, генерален директор на Технопромекспорт, дъщерна компания на държавната корпорация Ростех, получила турбините от Сименс, фигурират от вчера в черния списък на ЕС, което означава забрана за пътуване в Евросъюза и замразяване на авоарите им в страните от общността. Под удара на санкциите попадат и три руски предприятия.

През юли германската компания заяви, че нейни турбини, доставени на руски фирми, са били откарани без нейно съгласие на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 година.

ЕС посочи като мотив на решението си, че отклоняването на турбините е станало "в нарушение на разпоредбите в договора за продажбата на турбините". Някои от санкциите, въведените срещу Русия през 2014 година, забраняват на европейски компании да търгуват с Крим или да правят инвестиции на полуострова. /Цветомира Маринова/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Една лъжа като я повториш 100 пъти, пак си остава лъжа ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още