IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОТ пак предупреждава за демографска бомба в Европа

Трябва да насочим вниманието си към проблемите със заетостта, коментира генералният директор на МОТ Гай Райдър

12:55 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МОТ пак предупреждава за демографска бомба в Европа

Европа се изправя пред демографска бомба заради застаряването на населението и рекордния брой млади хора без работа, предупреди генералният директор на Международната организация по труда (МОТ) Гай Райдър, цитиран от CNBC.

По думите му политическите лидери не са предприели достатъчно мерки за справянето с проблема.

"Ако всички тези млади хора не бъдат включени в заетост, това е демографска бомба. Младежката безработица е на двойно и тройно по-високи равнища в сравнение със средното и бързо трябва да се намери начин за създаването на нови работни места", посочи Райдър.

Според него дебатът за младежката безработица по време на срещата на Г-20 не е изместен от дискусиите около конфликта в Сирия, въпреки че нарастващото напрежение в Близкия Изток доминира в разговорите.

"Трябва да насочим вниманието си към проблемите със заетостта. Трябва да помним, че тук са се събрали лидерите на държави, в които общият брой на безработните достига 93 млн. души, въпреки знаците, че излизаме от кризата", допълни Гай Райдър.

Безработицата в еврозоната през юни достигна рекордно високо равнище от 12,1%, докато сред младежите тя бе 24 на сто. Най-тежко е положението в Испания и Гърция, където безработицата сред младежите до 25 години е над 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още