Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Munich Re с най-висока тримесечна печалба от 4 години насам

Въпреки това мениджмънтът остава предпазлив за остатъка на годината

Munich Re с най-висока тримесечна печалба от 4 години насам

Снимка: Ройтерс, архив

Най-голямата по големина компания в презастрахователната индустрия  в света Munich Re отчете най-високата си тримесечна печалба от 4 години насам. Между април и юни презастрахователят е спечелил 993 млн. евро, стана ясно от финансовия му отчет.

За по-голямата част от нея принос има основната дейност - презастраховането. Тук печалбата през второто тримесечие скача до 858 милиона евро след 620 милиона евро за същия период на миналата година.

Прогнозите за цялата финансова 2020 г. остават непроменени - за печалба в диапазона между 2,5 млрд. и 2,8 млрд. евро.

Още по темата

Фактът, че най-големият презастраховател в света ще генерира печалба от около един милиард евро през второто тримесечие, бе известен от седмици. Фактът, че тя до голяма степен ще се дължи на основната дейност на презастраховането и че звеното за застраховане Ergo също се развива добре, отговаряше на консенсусната прогноза на анализаторите. Изненадата при представянето на окончателните данни обаче бе, че инвестиционният резултат на групата се е подобрил значително. Капиталовият резултат нарасна до 1,9 млрд. евро след 1,775 млрд. година по-рано. По този начин възвръщаемостта отново е 3,1 процента, след като в последно време винаги бе под три процента.

След печалба от над 1,6 милиарда евро през първата половина на годината, планираната цел 2,5 милиарда евро за цялата година би трябвало да е лесно постижима. Опитът обаче показва, че големите щети, причинени от бури и горски пожари, попадат в отчета едва през втората половина на годината. Ето защо предпазливостта на мениджмънта не бива да учудва пазарите.

Също така ще бъде интересно да се проследи как стратегията на изпълнителния директор Йоахим Венинг ще влияе върху финансовия резултат. Преди време той обяви, че иска бизнесът да расте повече. Подновяванията на застраховките през юли са със значителното увеличение от 8,9 процента, а също така има и лек ръст на цените с 0,5 процента.

Дали обаче това ще доведе до прекратяване на ценовия натиск, ще стане ясно обаче през следващите тримесечия. Ако няма толкова големи обезщетения, колкото през второто тримесечие, тогава клиентите със сигурност ще поискат ново намаление на цените. Първите индикации ще дойдат от срещите на индустрията през есента в Монте Карло и Баден-Баден, коментира Handelsblatt.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските акции започват август на зелено