IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Безработицата в Испания ще се задържи поне още 5 години над 25%

Годишният доклад на фонда за страната обаче предвижда излизане от рецесията още през тази година

21:32 | 02.08.13 г. 5
<p>
	Безработни испанци по време на протест в Овиедо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Безработни испанци по време на протест в Овиедо. Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд очаква, че безработицата в Испания ще остане над 25% в продължение на поне още 5 години, се посочва в публикуваните днес прогнози на финансовата институция за испанската икономика, цитирани от британския вестник Financial Times.

Същевременно от МВФ потвърждават виждането си, че рецесията в страната вероятно ще приключи още през тази година, макар че 6-те милиона испански безработни едва ли усетят полезния ефект от връщането на икономиката към растеж.

Очаква се испанският брутен вътрешен продукт да се свие с 1,6% през 2013 г. и да отчете близък до нулата растеж през 2014 г. През следващите години испанската икономика ще се разширява с по 0,3% годишно, като до 2018 година растежът ще се ускори до 1,2%, прогнозира т от финансовата институция.

„Слабостта на възстановяването ще сдържа ръста на заетостта, а безработицата и през 2018 г. ще остава над 25%“, се посочва в ежегодния доклад на фонда за испанската икономика, цитиран и от ИТАР-ТАСС.

"Ситуацията в ключови сфери, в които се наблюдава дисбаланс, бързо се подобрява", се подчертава обаче в документа. Отбелязват се "решителните мерки за промяна на пазара на труда, във финансовия и бюджетния сектор". 

Тази сутрин испанското министерство на труда съобщи за намаляване на броя на безработните за 5-ти пореден месец през юли, като подобна поредица не е регистрирана от предкризисната 2007 г. За второто тримесечие ведомството изчислява безработицата в страната на 26,3%.

От МВФ настояват за решителни и бързи мерки, насочени към създаването на нови работни места и стимулиране на растежа на испанската икономика.

Освен това експертите на фонда смятат, че за Испания може и трябва да бъде направено много повече на общоевропейско ниво. По-конкретно те призовават за по-бързото създаване на пълноценен банков съюз и за смекчаване на условията за кредитиране.

Прогнозата на МВФ вероятно ще влоши доверието в испанското правителство, оглавявано от премиера Мариано Рахой, което и без това преминава през тежък период, разтърсено за последно от скандал за корупция, който обаче едва ли ще успее да го свали заради подкрепящото го мнозинство в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Това че слагащия минуси е супер *** е очеизвадно, но със сигурност има и друг проблем за да е толкова активен!... да си намести очелките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
А задълженията на разединените към печатащите е в парите на печатащите! Целия финансов начин на живот е програмиран за увеличаване на задълженията на разединените към печатащите... с всички заеми ЗА СЪ-участие по "оперативни програми" ала-бала... за да се усвояват НОВИ пари, задълженията растат, а местните "водещи" са делегирани от печатащите да "точат" местните бюджети, за да не се компенсира увеличението на дълга!... ...... ... ... ... ... ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Подписващите договорите с тях са поставени от тях, а отдолу и да се обединят, което е невъзможно само по себе си, нищо не могат да направят, защото 1 са делегирали управленческите права на тях и 2 защото не могат да си подпечатат паричкиТЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Крайно време е европейските народи да се обединят и да изритат МВФ отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още