IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Дисбалансите все още крият риск за испанската икономика

Международният кредитор препоръча целенасочена подкрепа за по-нататъшен напредък в общоевропейското банкиране

08:21 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Дисбалансите все още крият риск за испанската икономика

Финансовият сектор в Испания продължава да отчита подобрение, но достигнатите вследствие на кризата дисбаланси все още носят рискове за страната, сочи доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от WBP Online.

МВФ призова испанските банки да продължат с укрепването на платежоспособността си и да "избегнат изостряне на вече затегнатите условия за кредитиране", които забавят увеличаването на дружествения капитал.

"Подобряването на качеството на банковия капитал чрез превръщане на разсрочените данъчни активи в данъчни вземания може да бъде от полза, но трябва да бъде придружавано от действия от страна на банките за по-нататъшно укрепване на балансите", се посочва в становището на МВФ, изготвено във връзка четвъртата независима мисия за наблюдение на финансовия сектор на страната.

Банките в Испания изтеглиха заеми на стойност 41 млрд. евро от възможни 100 млрд. евро от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2012 г. Целта беше подпомагането на най-отслабените институции и възстановянето на силно засегнатия от кризата имотен сектор.

Според МВФ действията по плана за реформи на Испания са подкрепили капитала на финансовата система и са спомогнали за подобряване на условията на финансовите пазари в страната. Освен това от средата на 2012 г. е отчетен значителен спад на суверенната рискова премия на Испания.

Приоритетите за по-нататъшно подобряване на способността на банките да отпускат заеми и да подкрепят възстановяването трябва да бъдат както засиленото наблюдение и надзор, така и европейските политики за улесняване на разходите за финансиране.

Освен това базираният във Вашингтон международен кредитор препоръча целенасочена подкрепа за по-нататъшен напредък в общоевропейското банкиране чрез облекчаване на условията за кредитиране и подпомагане на икономическото възстановяване.

МВФ ще представи окончателния си доклад за Испания до средата на ноември Петата независима финансова мисия за наблюдение пък е насрочена за декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още