Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ: ЕЦБ и Mеханизмът за стабилност са ключът към силния отговор на кризата

Възможно е предвидените инструменти да успеят да помогнат за по-силна реакция срещу ситуацията с коронавируса

МВФ: ЕЦБ и Mеханизмът за стабилност са ключът към силния отговор на кризата

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) заяви днес, че облекчаването на фискалните правила и подкрепата от Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност са от решаващо значение за силния регионален отговор на пандемията на коронавируса, предава Ройтерс.

„Не бива да подценяваме решимостта на лидерите в еврозоната да направят това, което е необходимо, за да стабилизират еврото“, посочви директорът на европейското звено на МВФ Пол Томсън в публикация в блога на организацията.

По думите му мащабните намеси от страна на ЕЦБ и призивите на европейските лидери за ползване на Европейския механизъм за стабилност, който да допълни националните фискални усилия, може да позволи на страните с висок държавен дълг да реагират силно на кризата.

Още по темата

В петък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че глобалната икономика вече е в рецесия, а страните трябва да отговорят с „много големи“ разходи, за да избегнат множество фалити.

В публикацията в блога от днес Томсън твърди, че основните регионални притеснения на МВФ са свързани с по-малките страни извън Европейския съюз, където липсата на дълбочина на финансовите пазар и ограниченият достъп до външен капитал ще затруднят финансирането на големи увеличения на фискалните дефицити.

Според него повечето от 9-те развиващи се икономики извън ЕС в Централна и Източна Европа, като се изключат Русия и Турция, търсят спешно финансиране от МВФ от сумата от общо 50 млрд. долара, достъпна чрез програми за отговор на коронавируса.

„Още страни вероятно ще последват в това, което вече е най-големият брой молби за помощ, получавани някога от МВФ наведнъж“, посочва Томсън, допълвайки, че фондът „значително опростява“ вътрешните правила и процедури, за да отговори на кризата бързо и в необходимия мащаб.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не съм много убеден, че Международния еврейски фонд ще успее да закърпи някак ситуацията, тъй като тя отдавна е извън техния контрол. Въпрос на време е САЩ и Китай да започнат да се обвиняват взаимно в био тероризъм, което лесно може да прерасне в глобален конфликт. Само дето първите, които ще се изпарят са дългоносите лихвари, които реално натиснаха спусъка на ПСБВ.

Много малко хора осъзнават, че в момента се намираме в реална война, пък било тя и биологична. Това бе логичното развитие след края на търговскитее войни. Само дето бумеранга се върна при тези, които го хвърлиха. В САЩ вече са открити над ОСЕМ щама на короната. Изводите мисля, че са повече от ясни.
1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Дългове до дупка ... като демокрацията , ако не щеш , ще ти докарат !

Още от Европа
Франция създава инвестиционен фонд за аерокосмическата си индустрия