Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ: Еврозоната продължава да е изправена пред риск

В определени случаи фискалната политика през последните няколко години всъщност е проциклична, посочва ръководителят на европейското звено на МВФ Пол Томсън

МВФ: Еврозоната продължава да е изправена пред риск

Снимка: Ройтерс

Еврозоната продължава да бъде изложена на риск относно това да бъде изправена на специфични за отделните страни шокове, характерни за една дългова криза, предупреждават от европейското представителство на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Ройтерс.

‚Рискът за стабилността на еврозоната, породен от шоковете, специфични за отделните страни, рискове, които се проявиха силно по време на кризата (през 2009 г. – бел.ред.), остават много сериозни“, смята Пол Томсен, ръководител на европейското звено на МВФ, по време на реч в Лондонското икономическо училище. 

Още по темата

Той добави, че рисковете са особено ясни при някои страни, които все още се борят с ниски потенциални темпове на растеж и висока структурна безработица заради липсата на реформи, и не са се възползвали от предходни години на относително стабилен растеж за ограничаване на дълга.

„ В определени случаи фискалната политика през последните няколко години всъщност е проциклична“, посочва Томсен.

По неговите думи поради тази причина тези страни остават с още по-малко фискално пространство, за да противодействат на шоковете.

В началото на юни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че опасенията, че нарастващото търговско напрежение може да подкопае глобалния растеж, се превръщат в реалност, с което допринасят за забавянето в световната икономика.

В прогнозата си от април от МВФ посочиха, че очакват растежът да се ускори през втората половина на годината, но оценката се основаваше на предположението, че САЩ и Китай няма да увеличават митата помежду си.

Разговорите между САЩ и Китай се провалиха миналия месец, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин в отказ да спазва обещанията си. Впоследствие американската администрация увеличи до 25% митата си върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара и заплаши да въведе налози и върху други продукти за 300 млрд. долара.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
" В определени случаи фискалната политика през последните няколко години всъщност е проциклична“, посочва Томсен.

По неговите думи поради тази причина тези страни остават с още по-малко фискално пространство, за да противодействат на шоковете." -

Точно това се наблюдава - сваляне на имунитета , нежелание за борба с шоковете , отдръпване и капсулиране на водещете икономики . В действителност подготовката е именно в тази посока - да се елиминират спасителните възможности , защото използването им носи сериозни политически рискове .
2
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имаше рискове ! Рискът беше ФЕД със покачването на лихвите - вече не е . Риск беше и ЕЦБ - вече не е . Има Брекзит - няма Брекзит . Китай тръгна надолу - веднага мега инжекция . И понеже логиката е , че докато има кифтета всичко е наред , да се наядем преди "края на светъ" .

Още от Европа
Продажбите на Philips изпревариха очакванията на анализаторите