Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ: Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост

Фондът обаче предупреди, че затягането на паричната политика може да създаде трудности на някои страни в региона

МВФ: Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) счита, че икономическото възстановяване на еврозоната „набира скорост“, но същевременно предупреди, че някои от високо задлъжнелите страни в региона може да се изправят пред трудности, когато по-хлабавата парична политика бъде ограничена, предава Bloomberg.

Още по темата

Възстановяването на еврозоната се засилва и става по-широкообхватно“, казва МВФ в изявление от четвъртък след редовните си консултации с 19-членната еврозона. „Има подновен ангажимент за завършване на банковия съюз, постигане на напредък по отношение на съюза на капиталовите пазари и създаването на общ фискален капацитет“.

Въпреки това базираният във Вашингтон фонд предупреди, че „инфлационните очаквания остават потиснати, а базовата инфлация на значително ниски нива“. Според фонда страните, които вече работят на капацитет, трябва да приемат инфлация над 2% „за продължителен период“ от време.

След години стимули чрез количествено облекчаване и отрицателни лихвени проценти Европейската централна банка (ЕЦБ) успя да стимулира икономическия растеж, но засега не успява да постигне устойчива инфлация, която да е близо до целта ѝ от малко под 2%. Данни на Евростат от петък вероятно ще потвърдят, че ръстът на потребителските цени се е забавил до 1,4% миналия месец от 1,9%.

В оценката си за еврозоната МВФ казва, че „някои високо задлъжнели страни може да се изправят пред нарастващи спредове на държавния дълг, когато хлабавата парична политика се затегне“.

МВФ предупреждава още за рисковете от „несигурността около глобалната търговия, Brexit и геополитиката“, докато в същото време казва, че еврозоната „е изправена пред дълбоко вкоренени структурни слабости и дисбаланси“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шарл Мишел: Фондът за възстановяване на ЕС е стабилен