Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ: Кризата в Kаталуния рискува да навреди на испанската икономика

Продължителното напрежение и несигурността, свързани с Каталуния, може да натежат върху доверието и инвестиционните решения, предупредиха от Фонда

МВФ: Кризата в Kаталуния рискува да навреди на испанската икономика

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че каталунската криза може да окаже въздействие върху испанската икономика, която е една от най-добре представящите се в еврозоната през последните години, пише Bloomberg.

В последната си оценка МВФ заяви, че банковата система е станала по-устойчива, докато икономиката се възползва от структурните реформи на фона на благоприятна глобална ситуация.

Докладът обичайно привлича вниманието в Испания, но сега е засенчен от политическата драма, свързана със сепаратисткия натиск в Каталуния.

„Изгледите за испанската икономика в момента са силни", каза в интервю Андреа Шехтер, ръководител на мисията на МВФ. "Въпреки това продължителното напрежение и несигурността, свързани с Каталуния, може да натежат върху доверието и инвестиционните решения“, предупреди Шехтер.

Институцията вече отбеляза забавяне на растежа през 2018 г., въпреки че прогнозата за ръст от 2,5% е все още над прогнозирания темп за еврозоната. Икономиката на Испания вероятно ще нарасне с 3% тази година, посочва Bloomberg.

Премиерът Мариано Рахой свика кабинета в петък, за да обсъди сепаратистката криза. Освен спада при доходността на облигациите, друг риск е как компаниите реагират. Banco Sabadell вече каза, че ще премести централата си извън турбулентния регион.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Русия предотврати атентат в Санкт Петербург с помощта на ЦРУ