IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ към Австрия: Следете банките в Източна Европа

Бързият ръст на цените на жилищата в страната също създава риск за стабилността на финансовата й система, счита фондът

21:16 | 31.01.20 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че Австрия е готова да се справи с потенциални финансови сътресения, но препоръча ръководителите й да наблюдават внимателно печалбите на банките в страните в Европа с нововъзникваща икономика и растящите системни рискове при жилищните имоти, предава Bloomberg.

„Въпреки че макропруденциалните мерки намаляват рисковете за финансовата стабилност, структурни рискове като близките връзки в рамките на австрийската финансова система, конкретни структури на собственост и зависимостта от печалбите в Източна Европа продължават да са предизвикателство“, съобщи в комюнике Управлението на финансовите пазари на Австрия (FMA), обобщавайки препоръките на МВФ. „Фондът препоръчва да наблюдаваме внимателно рисковете в групата, финансовите взаимозависимости и неустойчиви бизнес модели на банки“, допълни същият източник.

Австрийските Erste Group Bank и Raiffeisen Bank International заедно с италианската UniCredit са трите най-големи кредитора в бившата комунистическа част от Европа. Последните две са представени и в България. Техният бизнес произвежда по-голям растеж и по-големи маржове на печалбата, но носи и значителни политически и кредитни рискове, някои от които се материализираха след финансовата криза през 2008 г. в страни като Унгария, Румъния и Полша, припомня Bloomberg.

Банкови обединения, собственост на фондации и държавни акционери са едни от отличителните характеристики на австрийската финансова система. Цените на недвижимите имоти в страната са нараснали рязко през последните десет години, особено в столицата Виена. МВФ счита, че страната е постигнала „значителен напредък“ в борбата с прането на пари след последната оценка през 2013 г.

Програмата за оценка на финансовия сектор на МВФ е редовна задълбочена проверка на финансовите системи на страните членки, която се извършва през няколко години. Наблюдателите са направили прегледа миналата година във Виена, съобщава FMA. МВФ, който обикновено изпраща проектооценката си на властите в страната преди публикуването й, все още не е качил доклада на сайта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още