IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да доведе до четвърта спасителна програма за Гърция

Участието на фонда е задължително условие за финализиране на прегледа на съществуващата в момента програма, твърди Ana Mpa

14:12 | 20.01.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтрес</em></p>

Снимка: архив Ройтрес

Участието на Международния валутен фонд (МВФ) е задължително условие за подписването на втория преглед на спасителната програма за Гърция. Това съобщава Ana Mpa, като се позовава на свои източници в Брюксел.

Реално излизането на фонда от програмата ще означава и нова, четвърта поред спасителна програма.

Това обаче означава и нови преговори и одобрение от националните парламенти, което вероятно ще бъде трудно за постигане в сегашната ситуация в Европа и преди предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия – основни кредитори на Атина.

Темата за гръцкия дълг и третата спасителна програма ще бъде официално дискутирана по време на заседанието на Еврогрупата, насрочено за 26 януари. Очакванията са, че тогава европейските кредитори и МВФ ще успеят да изгладят своите търкания по отношение на Атина.

След това преговорните екипи на институциите ще се завърнат в Гърция. Вторият преглед на програмата ще бъде финализиран до 20 февруари – тоест преди следващото заседание на Еврогрупата и изборите в Холандия, допълват още източниците на гръцката информационна агенция.

През последните активно се заговори за излизането на МВФ от спасителната програма за страната. Неговото място може да бъде заето от Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Европейската институция е коментирала пред Ana Mpa, че работи активно фондът да остане в програмата и да работи и с останалите европейски институции. 

МВФ настоява за по-значително орязване на гръцкия дълг, което не се харесва на европейските кредитори на Атина. Властите в Гърция, които също настояват за повече облекчения на задълженията си, пък не искат оставането на фонда в програмата, защото институцията настоява за още съкращения на разходите, което ще бъде много трудно за постигане на фона на падащото доверие, което отбелязва управлението на Сириза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ше има смешен плач , щото ше го поемем на два ката /дълга/ сички "европейци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
МВФ може да доведе до четвърта спасителна програма за Гърция...след туй и пета , дъно няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още