IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ не променя позицията за нуждата от преструктуриране на гръцкия дълг

В Гърция намекват за предсрочни избори тази пролет или за промяна в правителството

10:37 | 11.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Позицията на Международния валутен фонд (МВФ) не е променена – гръцкият дълг трябва да бъде преструктуриран, за да може икономиката на страната да се развива устойчиво. Това коментира в цитирано от Ana Mpa интервю за италианския Il Sole 24 Ore директорът на Фонда Кристин Лагард.

Преструктурирането на гръцкия дълг е спорният момент, за който кредиторите на страната не от месеци не могат да се разберат. Европейските институции настояват, че орязване не е необходимо, докато от Фонда настояват, че друг път пред Гърция няма.

„Трябва да се разберем по този въпрос, за да можем да продължим напред. По мои прогнози това може да стане от началото на новата година“, коментира Лагард пред италианския вестник.

Атина е напът бързо да приключи третия преглед на програмата, а в страната вече се готвят и за финалните споразумения с кредиторите преди края на спасителната програма, допълва „Катимерини“. Според изданието правителството ще подготви пакет от близо 100 мерки, които да бъдат одобрени от парламента. С тези предложения

Гърция смята да изпълни всички искания за реформи.
Тези мерки не предвиждат орязване на разходи, но засягат чувствителни за „Сириза“ теми, като например за продажбата на ипотекирани имоти с непогасени вноски. Това кара наблюдателите да коментират, че гръцкият премиер Алексис Ципрас вероятно е под натиска на своите да поиска предсрочни избори през тази пролет.

Друг вариант е да бъде направено известна разместване в правителството през януари, твърди „Катимерини“.

Тези сценарии са вероятни след срещата на Еврогрупата на 22 януари 2018 година, на която се очаква официално да бъде постигнато споразумението по третия преглед на спасителната програма, чрез което страната ще си осигури 5,5 млрд. евро. Едва ли правителството ще предприеме каквото и да е преди тази дата, за да не провали преговорите с кредиторите. 

Мандатът на „Сириза“ изтича в края на 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още