IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за недостатъчни капиталови буфери на банките в Португалия

Фондът призовава регулаторите да гарантират, че кредиторите ще намалят лошите заеми

21:06 | 22.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Капиталовите буфери на португалските банки не са достатъчно големи, за да се справят кредиторите с лошите заеми. За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), който призовава банките да изчистят балансите си, за да подкрепят икономическия растеж, предава Ройтерс.

В доклад по повод петата мониторингова мисия след края на спасителната програма за Португалия през 2014 г. бордът на МВФ отбелязва, че въпреки намаляването на рисково претеглените активи, португалските банки са на второ място по ниско капиталово съотношение в Европейския съюз (ЕС) – 12,3%.

Макар общият капитал в банковата система да е над регулаторните изисквания, той "изглежда недостатъчен за справяне с вероятен капиталов недостиг в системата, ако необслужваните заеми са изцяло покрити", посочва Фондът.

Необходимо е "цялостно изчистване на баланса", за да се прекъсне порочният кръг на слаби банки, високи необслужвани заеми и бавен растеж, препоръчва МВФ.

Институцията призовава регулаторите да гарантират, че банките си поставят амбициозни цели за намаляване на лошите кредити и да ги задължат да увеличат коефициентите на покритие с допълнителни провизии.

Банковата система на Португалия все още е нестабилна, след като се наложи държавата да спасява две банки през 2014 и 2015 г., припомня Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още