Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ призова Италия за реформи във финансовия сектор

Международната финансова организация отбелязва, че лошите кредити и бавните правни процеси пречат на банковия сектор

МВФ призова Италия за реформи във финансовия сектор

Националният паметник на Виктор Емануил II на площад "Венеция" в Рим. Снимка: Investor.bg

Международният валутен фонд (МВФ) призова за действия по отношение на опасенията, свързани с участието на дребните инвеститори при евентуално спасяване на банки в Италия. Международната финансова организация отбелязва, че „доста голямото количество“ необслужвани кредити и бавните правни процеси задушават банковите счетоводни баланси, предава Bloomberg.

Реформите във финансовата индустрия „са от критично значение за укрепването на финансовата стабилност и подкрепата на възстановяването“, пише МВФ в регулярен доклад, преглеждащ състоянието на италианската икономика. Базираната във Вашингтон институция смята, че делът на лошите кредити изглежда се е стабилизирал на около 18%.

Според МВФ към опасенията, свързани с участието на дребните инвеститори при евентуално спасяване на банки, трябва да се подхожда с внимание.

Преговорите между Италия и Европейската комисия за рекапитализиране на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и други банки удрят на камък покрай съмненията дали кредиторите трябва да понесат потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците. Правилата, които влязоха тази година, изискват от облигационерите и акционерите да абсорбират загубите в проблемни банки в случай на тяхното спасяване – процес, наречен bail-in.

Рим предпочита предпазно рекапитализиране под условията на европейските правила за преструктуриране на банки, които позволяват на правителствата да окажат подкрепа на своите трезори, когато се появят капиталови дупки при извършени стрес тестове, коментират анонимни лица.

Италианските власти се опитват да подкрепят финансовата система, на която тежат лоши кредити за близо 360 млрд. евро, на фона на растящия натиск от страна на Европейската централна банка върху италианските банки да прочистят счетоводните си баланси и да се справят с необслужваните заеми, които подкопават кредитирането.

Още по темата

МВФ също така призовава за мерки, включващи по-интензивно използване на извънсъдебни механизми за преструктуриране на задължения, по-строг надзор и системна оценка на качеството на италианските банки, които не са обект на проверка от страна на ЕЦБ.

Икономическото възстановяване на Италия най-вероятно ще бъде продължително и обект на рискове, като МВФ очаква ръст от 1,1% през тази и 1,3% през 2017 г.

„Рисковете допълват волатилността на финансовите пазари, ръстът на бежанския поток и неприятностите от забавянето на глобалната търговия“, посочва МВФ в своето становище. „При този път на растежа нивата на производството от преди кризата ще бъдат достигнати чак в средата на 2020 г. и ще доведе до разширяване на разликата в доходите с най-бързото темпо спрямо средното за еврозоната.“

Според МВФ държавният дълг възлиза на 133% от брутния вътрешен продукт – ниво, което ограничава фискалното поле за отговор на шоковете.

Динамиката на дълга се очаква да намалява само постепенно в следващите години и да остане уязвима на шокове, смятат от МВФ. Институцията призовава властите да действат по-бързо с реформите, които да стимулират растежа, като дадат по-голям приоритет на по-малкото и по-ефективно харчене, данъчното облагане, включително и разширяване на данъчната база и въвеждането на съвременен данък върху недвижимите имоти.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Хамънд ще подаде оставка, ако Борис Джонсън стане премиер