IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Великобритания да инвестира в инфраструктура

Страната може да направи повече, за да компенсира отрицателното въздействие на мерките за икономии, смятат от Фонда

17:15 | 22.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Липтън посочи инвестициите в инфаструктура като потенциален двигател на растежа.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Липтън посочи инвестициите в инфаструктура като потенциален двигател на растежа. Снимка: Ройтерс

Великобритания може да направи повече, за да успее да компенсира отрицателното въздействие на мерките за икономии върху икономиката. Такова становище изрази Международният валутен фонд (МВФ) в заключителната декларация на мисията си в Обединеното кралство, като добави, че икономиката на страната остава все още далеч от "силното и устойчиво възстановяване", предава BBC.

Международната структура призна, че британската програма за икономии е спечелила доверие, но също така предупреди, че мерките ще окажат негативно въздействие върху икономическия растеж.

Говорейки по време на пресконференция в Лондон, заместник-управляващият директор на Фонда Дейвид Липтън предложи на британските управляващи да забавят скоростта на програма си за икономии, като се фокусират върху увеличаването на държавните разходи за инфраструктура.

"По наше мнение това ще бъде полезно както за икономиката, така и за самата инфраструктурата като цяло", заяви той след запитване на журналисти. "Препоръката, която правим днес, е фискално неутрална", допълни още представителят на МВФ.

Въпреки това Дейвид Липтън призна, че няма напълно правилно решение за икономическите проблеми на Великобритания.

Експерът добави, че ясна стратегия е необходима и за двете частично национализирани банки на Острова – Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland (RBS), като по думите му по-нататъшна финансова подкрепа за банковите институции не бива да бъде изключена.

Междувременно продажбите на дребно в Обединеното кралство през април отчетоха спад с 1,3% спрямо март според оповестената днес информация от британската Служба за национална статистика (ONS).

От ONS отбелязват, че обемите на продажбите на дребно през последния месец са се покачили с 0,5% от година по-рано, което е много по-малко от очакваното от анализаторите. Най-засегнати през изминалия месец са били продажбите на градински мебели.

Общите продажби на хранителни стоки спадат с 4,1% през април, което е най-голямото им месечно понижение в последните почти две години.

Според ОNS метеорологичните условия през пролетта са в основата на затруднените продажби на Острова. В същото време обаче потребителите са използвали интернет, за да пазаруват, като общият процент на сезонно неизгладени онлайн продажби остава на високото ниво от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Зехтина трябва да е задължително в шишенца за еднократно употреба, като нямаш право да го наливаш в стъклени бутилки на оливерниците - нова регулация на ЕС! Така, че маслото само в шишенца! А между временно докато се чудиш каква друга глупост да напишеш погледни това изказване - само 2 минути е (линк YouTUBE):http://***.youtube.com/watch?v=efRH8p1jni4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Жалко че нямаш власт!!!Да не забравиш да прекараш водопроводи за мед и масло по къщите. По-точно медопроводи и маслопроводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Ако имам власт, всички от МВФ ще ги тикна в затвора доживотно! За геноцид над човечеството и ще забраня банките и банковата ( лихварскатъ дейност)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още