IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на кабинета на Меркел поема временно поста финансов министър?

Петер Алтмайер се е съгласил да поеме поста изпълняващ длъжността финансов министър от Волфганг Шойбле, когато той напусне

11:33 | 29.09.17 г.
<p>
	Петер Алтмайер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Алтмайер. Снимка: Архив Ройтерс

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел – Петер Алтмайер, се е съгласил да поеме поста изпълняващ длъжността финансов министър от Волфганг Шойбле, когато той напусне. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на германския вестник Sueddeutsche Zeitung.

Медията цитира свои източници, според които Меркел е взела решението.

В сряда 75-годишният консерватор Шойбле се съгласи да стане председател на новия германски парламент. Според някои ходът е ключова стъпка към сформирането на ново правителство, тъй като в крайна сметка то ще проправи пътя за представител на друга партия да поеме позицията.

Консерваторите на Меркел, които спечелиха парламентарните избори в неделя, се опитват да сформират коалиция с пробизнес настроените Свободни демократи и със Зелената партия, след като социалдемократите заявиха, че излизат в опозиция.

Междувременно председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, който също се разглеждаше като възможен кандидат за поста на Шойбле, заяви в петък, че „очаква още шест години в банката“.

На въпрос от репортери в Атина какво смята за възможността да стане финансов министър, Хойер заяви: „Честно казано, не съм бил в Берлин през последните 20 дни, изключително щастлив съм в ЕИБ и съм напът да приключа мандата си там. С нетърпение очаквам още шест години в банката“.

Шойбле ще бъде номиниран за кандидат за председател на Бундестага на следващата среща на парламентарната група на консерваторите, която ще се проведе на 17 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още