IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10 кандидата за Air Berlin

Изпадналата в криза авиокомпания възнамерява да сключи сделка до края на септември

15:56 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Air Berlin подаде в началото на миналата седмица документи за защита от фалит. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Air Berlin подаде в началото на миналата седмица документи за защита от фалит. Снимка: Getty Images News

Изпадналата в тежка финансова криза германска авиокомпания Air Berlin възнамерява да приключи продажбата на активите си до края септември, заяви главният изпълнителен директор на концерна Томас Винкелман в интервю за Bild am Sonntag. “Искаме да приключим със сделката до края на септември, иначе може да загубим доверието на клиентите“, казва той.

По думите му са водени разговори с над десет заинтересовани от сделката, сред които няколко авиокомпании.
Сред кандидатите за придобиване на дейността е и най-големият германски авиопревозвач Lufthansa, като за него са потвърдени и преговорите. 



По думите на Винкелман купувачът няма да е един, а ще са двама или трима. Това съвпада и с мнението на федералното правителство, което се изказа срещу сделка със само един собственик.

Според Bild туристическата компания TUI, собственик на специализираната във ваканционни дестинации авиокомпания TUIfly, иска да купи 6 или 7 самолета на Air Berlin. Сред останалите заинтересувани са Easyjet, Tuifly както и дъщерната на Thomas Cook компания Condor.

Lufthansa, която държи под наем 38 от 140-те самолета на берлинския превозвач, иска да придобие до 70 машини, някои от които за далечни разстояния, както и 21 самолета на Niki, австрийския филиал на Air Berlin. Групата планира да задържи до 3000 служители от общо 8000 в изпадналия в затруднения авиопревозвач.

Баварският предприемач Ханс Рудолф Вьорл публично изрази интерес да купи сам авиокомпанията, но без да представя конкретна оферта. От Air Berlin смятат изказването на бизнесмена от Нюрнберг просто за PR-ход. Самият  Вьорл обвини правителството, че облагодетелства Lufthansa, а подобен упрек отправи и ирландската нискотарифна компания Ryanair по повод мостовия кредит от 150 милиона евро, отпуснат от Берлин, за да продължи полетите си, докато бъдат намерени купувачи. 

Критикуван е и съставът на комитета от кредитори, който в крайна сметка трябва да вземе решение за продажбата. В него влиза и представител на Eurowings – дъщерна нискобюджетна компания на Lufthansa. Причината за наличието му в комисията е фактът, че Eurowings е наела 38 самолета на Air Berlin. Комитетът на кредиторите трябва да провери устойчивостта на различните оферти. „Кандидатите трябва да се разкрият напълно, а това ще даде на Lufthansa шанса да изучи спокойно бизнес моделите", каза той.

Според информация на DPA финансовото състояние на Air Berlin е било на разположение за проверка от страна на всички заинтересовани в специални защитени помещения още от края на мак. По-рано и Bild am Sonntag писа, че от май Lufthansa проучва финансовото състояние на конкурента си. В края на април самият Винкелман заяви, че компанията му е „отворена за всякакви нови партньорства и сътрудничества“.

Air Berlin “е преговаряла с над 10 кандидата, сред тях и много авиокомпании“, казва още изпълнителният директор пред медията. Колко от тях продължават да имат интерес засега не е ясно.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още