IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2700 компании са изнесли централите си от Каталуния

В четвъртък само 21 предприятия са се изтеглили от региона, което е минимален показател за периода на кризата

18:57 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 2700 компании са преместили юридическите си адреси от Каталуния в други населени места в Испания заради политическата нестабилност в региона, съобщи в. "Периодико", цитиран от ТАСС.

По информация на изданието от 2 октомври (ден след референдума за независимост на Каталуния) 2745 компании са решили да напуснат автономната област. Повечето от тях са били регистрирани на територията на провинция Барселона. В четвъртък само 21 предприятия са се изтеглили от региона.

На 6 октомври испанското правителство одобри указ, който улеснява компаниите да прехвърлят юридическия си адрес на територията на страната. Изменен бе корпоративният закон, така че компетентен за подобна промяна да е управителният съвет на дружествата. Промяната даде възможност на фирмите в Каталуния да местят юридическия си адрес в друга испанска област, без да е необходимо да свикват извънредно общо събрание на акционерите за тази цел, припомня ТАСС.

На 27 октомври каталунският парламент утвърди резолюция за обявяване на независима република, чието действие вече бе спряно от Конституционния съд на страната. Сенатът (горната камара на парламента) на Испания одобри искането на Мадрид за задействане на член 155 от конституцията на кралството, който никога преди не е прилаган и позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния.

След одобрението испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е взето решение да бъдат отстранени лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на неговото правителство. Освен това министър-председателят разпусна каталунския парламент и насрочи за 21 декември избори в автономната област.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още