Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Над 44% от местата за къпане в България са с отлично качество на водата

Австрия, Кипър, Гърция, Люксембург и Малта са страните с най-добри водоеми за къпане, сочи доклад

Над 44% от местата за къпане в България са с отлично качество на водата

Снимка: Архив Ройтерс

В България 44,2% от проверени 95 места за къпане са били с отлично качество на водата през 2017 г., сочи публикуваният днес годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, цитиран от ДПА.

През 2016 година от проверените 94 места с отлично качество са били 64,9 процента. Миналата година е установен само един водоем с лошо качество на водата за къпане в България, както и предходната година. С добро качество на водата са били 45 места или 47,4 процента от проверените обекти, а със задоволително 6 обекта или 6,3 на сто.

Данните в доклада се основават на проверки на качеството на водата в близо 22 000 речни, морски и езерни обекти в Европа през 2017 година, включително Швейцария и Албания, които не са част от ЕС.

Според документа, публикуван преди летния сезон на отпуските, Австрия, Кипър, Гърция, Люксембург и Малта са страните с най-добри водоеми за къпане. В тези пет страни водните басейни с отлично качество на водата за къпане представляват над 95 процента. В Малта близо 99 процента от всички водни басейни са с отлично качество през миналата година, в Кипър - 97,3 процента, а в Гърция - близо 96 процента - отлични данни за туристическия сектор.

Начело е Люксембург, където от проверените 12 водоема всички са с отлично качество.

Качеството на водата за къпане в Европа се подобри през последните години, отбелязват Европейската комисия и ЕАОС.

В 30-те страни, обхванати от проучването 85 процента от местата за къпане са получили отлична оценка, което е лек спад спрямо 2016 година. Това се дължи главно на летните дъждове, които са се отразили на резултатите от тестовете. 

Още по темата

Спрямо 2013 година обаче делът на отличните водоеми се е повишил с 3 процента. Според доклада всички обхванати места за къпане в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения и Швейцария покриват минималните стандарти за качество.

Около 1,4 процента или 306 водоема са били с лошо качество на водите за къпане, което представлява риск от болести като диария. През 2016 година броят им е бил 316.

Страните с най-много на брой водни обекти за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС през 2017 година са Франция (80), Италия (79) и Испания (38).

Страните с най-висок дял на водите за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС, са Естония (7,4 процента), Ирландия (4,9 процента) и Великобритания (3,3 процента).

Направени са изследвания за два типа бактерии: ешерихия коли и чревни ентерококи.

Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и отпадъци от животновъдна и земеделска дейност. Наводненията и обилните валежи могат да увеличат замърсяването в реки, езера и морета и да предизвикат преливане на канализации, се посочва в доклада.

(БТА)

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Клиринговите къщи от ЕС ще могат да търгуват на Острова и при твърд Brexit