IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 75% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани срещу COVID

През последните десет месеца Европейският съюз е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини по света

15:32 | 18.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Alisha Jucevic /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alisha Jucevic /Bloomberg

Повече от 75% от пълнолетните граждани в Европейския съюз вече са напълно ваксинирани. Това съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Целта е следващата година да постигнем равнище на ваксинация от 70% в световен мащаб, допълни тя, цитирана от пресслужбата на еврокомисията.

Председателят на Европейската комисия, заяви, че ЕС вече е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 в над 150 страни по света от декември 2020 г. насам. 

Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу коронавирус, отбелязва Фон дер Лайен и посочи, че блокът е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза.

"Доставихме около 87 млн. дози на държавите с ниски и средни доходи чрез COVAX. Винаги сме споделяли ваксините си справедливо с останалата част на света. Изнасяхме толкова, колкото и доставихме на гражданите на ЕС. Всъщност всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася", каза председателят на Европейската комисия.

Източник: ECDC

Фон дер Лайен заяви, че отделно от износа през следващите месеци ЕС ще дари поне 500 млн. дози ваксини срещу коронавирус на най-уязвимите страни. Тя призова другите страни "също да се активизират".

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

България продължава сериозно да изостава, като отново заема последно място в целия ЕС с едва 25% ваксинирани с поне една доза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ако искаш на компютърен език да ти го кажа .... все едно имаш последните дефиниции на антивирусната си програма и ловиш вируса. Да може и без антивирусна ... аз дълго време карах така, но от както посещавам порн сайтове сложих антивирусна :) Та и в живота е така .... като минеш 65 ако ти се живее по дълго то шанса ти е с някоя антивирусна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
***,зоопарка на Европа хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
И какво става ? Във всички случаи е по добро от това да караш директно вируса. Ти и много други не разбрахте,че чрез ваксините имаш 3-4 дни преднина спрямо тези които нямат. Това е ! Не ставаш безсмъртен след ваксинация ! Да ти го кажа "геймърски" .... имаш конници и стрелци вече произведени срещу точния враг които твоя организъм ще изпрати при навлизане на вируса в организма ти... след което той ще произведе още.Ако нямаш ваксина организма ти първо ще прати "бели конници"... после "зелени стрелци" и т.н. ще пробва 3-4 дни докато "умери" с какво ще победи " натрапника" и ще започне да прави такъв вид войска. За 3-4 дни закъснение ако имаш някакви съпътстващи заболявания могат да се случат много неприятни неща. Това е цялата работа. Другия мит за РНК-то ,че е на 1 година не е верен. РНК стартира през 70-те години на миналия век ! През 90-те се набляга на развитие за борба със СПИН и някои видове рак. След 2000-година има първи произведени такива тестови ваксини ако не се лъжа за свински грип. Сега сме 2020-та :) Другия мит за Били Бой. Е кой капиталист иска да намали популацията ? Трябва да е луд ! Колкото повече хора, живеят по дълго имат поне среден доход..... то толкова повече Windows ще сменят през живота си. Ще сменят поне 4-5 коли. Ще изпият много бира .... и на цялата тази работа държавата ще вземе 20% ДДС :)Къде е Илия на кирия :) Други митове няма да ти обяснявам. Сам се образовай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
julian12
преди 2 години
Като гледам последните изследвания на това какво става с кръвта на ваксинираните, което и потвърди познат хирург в Германия, направо ми се плаче... Горките хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
julian12
преди 2 години
Като гледам последните изследвания на това какво става с кръвта на ваксинираните, което и потвърди познат хирург в Германия, направо ми се плаче... Горките хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още