Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Над хиляда компании от ЕС планират да отворят офиси във Великобритания след Brexit

В същото време над 300 финансови дружества във Великобритания отвориха офиси в континентална Европа

Над хиляда компании от ЕС планират да отворят офиси във Великобритания след Brexit

Снимка: Ройтерс

Над хиляда компании, включително банки, мениджъри на активи, дружества за разплащателни услуги и застрахователи от Европейския съюз (ЕС) планират да отворят офиси във Великобритания след официалното ѝ излизане от блок, за да могат да обслужват своите британски клиенти, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията за финансови услуги Bovill.

Новите офиси и необходимият персонал ще помогнат да бъде смекчена загубата на бизнеса от последиците на Brexit, след като Великобритания ще бъде откъсната от единния европейски пазар. 

Още по темата

Като първа стъпка към изпълнение на своите планове компаниите вече са подали молби за временно разрешаване за извършване на дейност на територията на Обединеното кралство след 31 януари тази година, когато на практика страната ще напусне ЕС.

„Цифрата ясно показва, че много компании виждат в лицето на Великобритания основен европейски финансов хъб“, посочва Майкъл Джонсън, консултант в Bovill.

Повече от 300 финансови дружества във Великобритания отвориха офиси в континентална Европа, за да могат да продължат да практикуват своята дейност там и след Brexit.

Според консултантската компания Ernst & Young големите дружества, базирани в Обединеното кралство, вече изпълняват или са изпълнили своите планове, които ще им позволят да обслужват клиентите си в рамките на ЕС след напускането на Великобритания.

По данни на Ernst & Young около 7000 позиции ще бъдат преместени от Лондон в континентална Европа, като още 2400 места ще бъдат създадени на местно ниво.

Британският финансов министър Саджид Джавид заяви в събота пред Financial Times, че бъдещият достъп до ЕС ще се извършва чрез системата

Британският финансов министър Саджид Джавид заяви в събота на Financial Times, че след края на тази година британските регулации няма да съвпадат с европейските, а Великобритания няма да участва в съвместните решения и няма да членува в митническия съюз на ЕС. По неговите думи достъпът до пазара на ЕС ще се осъществява чрез системата на блока, която се използва и от САЩ, Сингапур и Япония.

От Bovill посочват, че 228 компании от Ирландия вече са подали заявления за временно разрешение за запазване на своите операции във Великобритания.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси