Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Над половината българи не искат икономическото развитие да е за сметка на природата

Според 96% от допитаните 27 000 души в европейски мащаб в проучването на Евробарометър посочват, че се чувстват отговорни за защитата на природата

Над половината българи не искат икономическото развитие да е за сметка на природата

Снимка: Ройтерс

Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие не трябва да ощетява природата в защитени зони като „Натура 2000“. Това показват данни от проучване на общественото мнение, представени от Европейската комисия. 

Според отговорите на българските участници в допитването, 51 на сто настояват в тези зони икономическата дейност да бъде изцяло забранена, а 45 на сто допускат строителство само при изключителен обществен интерес и при пълно възстановяване на увредената природа, съобщава БТА.

Още по темата

Данните показват, че 41 процента от българите са чували и знаят за „Натура 2000“, а 35 на сто само са чували. За сравнение в ЕС 70 на сто от хората заявяват, че никога не са чували това наименование. Над 70 на сто от всички отговори показват, че хората понасят основната отговорност за състоянието на природата.

Сред щетите, нанасяни на околната среда, на първите места участниците в проучването на европейско ниво поставят замърсяването на въздуха, почвата и водата, причинените от хора бедствия, както и промените на времето.

Засиленото земеделие, прекомерното обезлесяване и риболов – най-важните фактори за загуба на биоразнообразие, стават все по-разпознаваеми, но все още са далеч от това да бъдат приемани като водеща заплаха за богатството от животински и растителни видове, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

Според 96% от допитаните 27 000 души в европейски мащаб в проучването на Евробарометър посочват, че се чувстват отговорни за защитата на природата и за тях това е от съществено значение за борбата с климатичните изменения.

От проучването също така става ясно, че познаването на термина „биоразнообразие“ се увеличава, като над 70% от европейците са чували тази дума.

В същото време повечето европейци не са готови да постигнат икономическо развитие за сметка на щети или унищожение на природата в защитени области. Най-малко две трети от респондентите посочват защитени зони, като тези н „Натура 2000“ за много важни при опазването на застрашени животни и растения, опазването от унищожаване на чувствителни зони както на сушата, така и в морето, и опазване на ролята на природата за осигуряването на храна, чиста вода и въздух.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако