Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Над половината от албанците обмислят да емигрират

Над 1,4 млн. жители на Албания са напуснали страната си от 1991 г. насам

Над половината от албанците обмислят да емигрират

Снимка: Архив Ройтерс

Над половината от населението на Албания би искало да емигрира в по-богата страна с по-добро образование, показва изследване, цитирано от Ройтерс.

Изследването, ръководено от Ръсел Кинг от университета в Съсекс и албанския изследовател Илир Гедеши, установило, че потенциалните емигранти в страната са нараснали от 44% през 2007 г. до 52% през 2018 г.

Още по темата
След рухването на комунизма в Албания през 1991 г. над 1,4 млн. албанци, или близо половината от настоящото население на балканската страна, са емигрирали главно в съседните Италия и Гърция и в по-малка степен във Великобритания, Германия и САЩ.

Според изследването икономическите мотиви продължават да са основният фактор, но той вече не е толкова силен, а хората, които обмислят да емигрират, предпочитат Германия и САЩ.

Около 65 хил. албанци са кандидатствали за убежище в Германия през 2015-2016 г., като повечето от тях са получили отказ, тъй като страната започна да приема сирийци, бягащи от войната в родината им. Оттогава Германия е приела лекари и медицински сестри, почти всички от които са били току-що завършили.

След като световната финансова криза през 2008 г. удари икономиките на Италия и Гърция, където живеят около един милион албанци, изпращаните пари в Албания, които са от ключово значение за смекчаване на бедността, са се свили с една трета, а 133 544 емигранти са се завърнали в родината си.

„Преди време безработните, неквалифицирани и необразовани хора бяха потенциални емигранти. Сега квалифицираните, образованите хора с работа и добро икономическо положение искат да емигрират“, казва Гедеши пред Ройтерс.

„Установихме също, че икономическите причини не са толкова съществени, защото сега хората искат да емигрират в търсене на по-добро образование. Част от тях искат да напуснат родината си и защото не виждат бъдеще в Албания“, допълва той.

Предвид растящия образователен профил на потенциалните емигранти изследването препоръчва на властите в Албания да потърсят споразумения за „управление на квалифицираните емигранти, като винаги имат предвид опасностите от изтичане на мозъци и на квалифицирани хора“.

„Трябва да се положат усилия и за подобряване и разширяване на структурата на заетостта и възможностите за правене на бизнес в Албания, така че по-малко хора да са песимисти за бъдещето си в страната и да смятат емиграцията за единствения изход“, допълват авторите на изследването.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Само да влязат в ЕС всички ше емигрират ... приемайте ги по-бързо !

Още от Европа
ЕК няма да настоява страните от блока да се откажат от Huawei в системите 5G