IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за нови стимули дадоха тласък и на европейските пазари

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави близо 1,2%, а начело на ръстовете застанаха книжата в сектора на потребителските стоки

19:13 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия, след като изненадващото решение на Федералния резерв да намали основната си лихва разпали надеждите мярката да бъде последна и от други централни банки, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави близо 1,2%. Начело на ръстовете застанаха книжата в сектора на потребителските стоки с ръст от над 3%. На обратния полюс бяха акциите на компаниите за пътувания и свободно време със спад от 2%.

Британският бенчмарк FTSE отчете ръст от 1,21%, а френският САС – 1,16%. С увеличение от 0,84% завърши сесията германският DAX.

Участниците в търговията продължават да анализират решението на Федералния резерв, обявено във вторник, за извънредно понижаване на лихвените проценти с 50 базисни пункта. Мярката се възприема като реакция на епидемията от коронавирус в глобален план и масовата тревога от нейното разпространение.

В Китай общо 80 270 човека са заразени, а 2981 са загиналите, показват официални данни. В Южна Корея болните вече са 5328, а загиналите – 32 души.

По-рано днес бяха публикувани данните за общия индекс на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната. Той бе потвърден на ниво от 51,6 пункта за февруари, но налице е спад в поръчките за износ и сътресения във веригите за доставки.

В сряда най-голям ръст в цената на акциите си записа компанията за доставка на храна Hellofresh с увеличение от близо 9% към стойността си, след като от Barclays увеличиха целевата си цена за книжата. Акциите на компанията за лабораторни тестове Eurofins Scientific също поскъпнаха с над 5% след публикуването на отчета си за 2019 г. и положителни прогнози.

На обратния полюс застана Signature Aviation, чиито акции поевтиняха с 6%, след като Barclays и J.P. Morgan понижиха целевата си цена за книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още