IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за справедливост на задържаните след опита за преврат в Турция избледняват

Ако Анкара върне смъртното наказание, връзките с ЕС ще се прекъснат и хората няма да имат достъп до Европейския съд, пише Politico

20:07 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Адвокатите на задържаните заради опита за преврат в Турция от миналата година имат достатъчни основания да се притесняват от намерението на президента Реджеп Тайип Ердоган да върне смъртното наказание, след като преди повече от 10 години то беше отменено заради сближаването с Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Politico.eu.

Перспективите клиентите им да бъдат осъдени на смърт със сигурност предизвиква ужас у много от юристите. Това обаче означава още нещо: връщането на смъртното наказание ще сложи край на преговорите между Турция и ЕС за членство и ще отреже достъпа на хората до една институция, която за много от тях е последен пристан на справедливост – Европейският съд за правата на човека, допълва изданието.

За много от задържаните след 15 юли 2016 г. Европейският съд е единствената надежда за някакво правосъдие. Много малко са тези, които вярват, че турската правосъдна система ще реши справедливо случаите им. Отделно огромният брой на делата, а същевременно оголването на системата с над 4 хил. съдии и прокурори, уволнени заради опита за преврат, хвърли цялата система в хаос.

Хиляди задържани лица лежат от месеци в затворите в Турция без обвинителни актове, което според защитниците им е нарушение на фундаменталните им права и свободи. Рядкост са случаите на одобрени искания за пускане на арестанти под гаранция и повечето адвокати се обръщат към Страсбург в опита си да освободят клиентите си.

Адвокатите на практика искат от Европейския съд да вземе връх над Анкара и да заобиколи турските съдилища. Това би било прецедент, тъй като основно изискване е жалбоподателите да са изчерпали всякакви възможности за правосъдие в родината си.

Конституционният съд на Турция все още не е отсъдил по нито едно от делата, свързани с опита за преврат. Двама от тримата му членове са в затвора, заради което броят на блокираните дела достига около 100 хил. Останалите съдилища са обхванати от параноя и са малко смелите съдии, които биха се противопоставили на правителството.

Същевременно управляващите в страната твърдят, че съдебната система функционира гладко и предупреждават, че решения на Европейския съд за освобождаване на задържани лица след опита за преврат, които заобикалят Анкара, ще сложат край на отношенията с Европа.

Въпреки заплахите на Анкара, Европейският съд дотук поне се отнася съчувствено към жалбите от Турция. Освен това съдът реши да разглежда спешно случаите на ограничаване на фундаментални права и свободи, при които за живота на жалбоподателите има сериозен риск. В тази категория са и жалбите на задържаните в Турция след опита за преврат.

Ситуацията в съдебната система на самата Турция не се очаква да се подобри. След като конституционните промени бяха приети, президентът Реджеп Тайип Ердоган и парламентът, в който партията му има комфортно мнозинство, ще назначават всички членове на най-големия дисциплинарен съвет на съдебната власт. Това означава, че съдилищата са под техен контрол.

Малко са съдиите, които се опитват да отсъждат срещу позицията на правителството. Последствията след това са едни и същи – заповедите за освобождаване се отменят, а хората биват задържани отново. Адвокатите пък се чувстват все едно водят Сизифовска битка и ги обзема усещане за пълна безполезност.

Юристи се оплакват и че правителството в Анкара се намесва и следи срещите с техни клиенти, конфискува документи и подслушва разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още