IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" предлага нова методика за транзита на газ през Украйна

Според заявките досега "Газпром" може да доставя около 10-15 млрд. куб. метра през Украйна за своите европейски клиенти

10:48 | 18.07.18 г.
<p>
	Централата на &quot;Нафтогаз&quot; в Киев. <em>Снимка: Нафтогаз Украйна</em></p>

Централата на "Нафтогаз" в Киев. Снимка: Нафтогаз Украйна

Украинската газова компания "Нафтогаз" е предложила нова методика за изчисляване на таксите за транзита на руския природен газ към Европа, коментира във Facebook главният търговски директор на компанията Юрий Витренко.

Това е станало по време на консултации в Берлин в рамките на тристранния диалог между Европейската комисия, Русия и Украйна за транзита на природен газ след 2020 година. На министерско ниво трите страни се разбраха да изготвят пътна карта за преговорите, които ще започнат от есента.

По-късно, по време на срещата между представителите на двете засегнати компании - "Нафтогаз" и "Газпром", са били дискутирани и някои конкретни въпроси. Представителят на "Нафтогаз" е заявил и позицията на Украйна, че "Северен поток" 2 не трябва да бъде строен.

Преди дни руският президент Владимир Путин беше категоричен, че Русия може да запази транзита през Украйна, ако това бъде уредено от арбитражния съд в Стокхолм. "Газпром" подаде искане в институцията за предсрочно прекратяване на договора за транзит с "Нафтогаз" и в момента се очаква отсъждането на съдиите.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обясни пред журналисти след срещата в Берлин, че по време на разговорите въпросът за обема на транзита от 1 януари 2020 година не е бил дискутиран, допълва ТАСС.

Според заявките досега "Газпром" може да доставя около 10-15 млрд. куб. метра през Украйна за своите европейски клиенти. През 1998 година през територията на страната за Европа бяха пренасяни над 140 млрд. куб. метра годишно.

Десетина години по-късно обаче беше пуснат в експлоатация "Северен поток", а Москва започна активно да търси начини да заобиколи Украйна като транзитьор на газа за Европа. Основният мотив е лошото състояние на газопреносната мрежа на страната.

По тази причина се появиха и плановете за "Северен поток" 2, както и за "Южен поток", който беше трансформиран в "Турски поток".

Позицията на ЕК в този казус е, че транзитът през Украйна трябва да се запази, но също на този етап не са коментирани обеми. Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович коментира, че Европа е готова да участва в проекти за модернизация на мрежата.

Брюксел е медиатор в преговорите между Русия и Украйна в различни аспекти в преговорите за природния газ. Вчера Шефчович посочи, че ЕК ще предоставя и експертиза за реконструкцията на украинската газова мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още